ПА ОБСЄ вимагає звільнення українських моряків

Читать на русском
Парламентська асамблея ОБСЄ закликала до невідкладного та беззастережного звільнення Росією українських моряків, захоплених біля Керченської протоки, визнавши їх військовополоненими.

Парламентська асамблея ОБСЄ закликала до невідкладного та беззастережного звільнення Росією українських моряків, захоплених біля Керченської протоки, визнавши їх військовополоненими.

Про це у вівторок, 9 липня, повідомляє «Слово і Діло».

До звільнення моряків РФ має надавати українським військовополоненим необхідну допомогу згідно з відповідними положеннями міжнародного гуманітарного права, включаючи Женевські конвенції, йдеться в ухваленій на 28 сесії ПА ОБСЄ Люксембурзькій декларації, до якої увійшли підтримані раніше загальними комітетами резолюції.

«Парламентська асамблея ОБСЄ... рекомендує чинному голові ОБСЄ, інститутів ОБСЄ та державам-учасникам докладати всіх зусиль і використати всі наявні інструменти для забезпечення невідкладного і беззастережного звільнення українських військовополонених, утримуваних в ув'язненні Російською Федерацією, і захоплених суден», - йдеться в пункті 16 резолюції.

Крім того, ПА ОБСЄ закликала Російську Федерацію «надавати, до тих пір, поки вони не будуть звільнені, необхідну медичну, юридичну та/або консульську допомогу українським військовополоненим згідно з відповідними положеннями міжнародного гуманітарного права, включаючи Женевські конвенції».

Резолюція, яка була запропонована українською делегацією і підтримана більшістю країн-учасниць ОБСЄ, чітко засуджує «неспровокований акт збройної агресії і невиправдане невідповідне застосування військової сили з боку Російської Федерації проти українських судів і членів їхніх екіпажів у нейтральних міжнародних водах Чорного моря».

Раніше в Росії висунули остаточне звинувачення 18 із 24 українських моряків.

Також нагадаємо, Волкер назвав «пропозицію» РФ по морякам пасткою.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: