Труба назвав причину обшуків у Бірюкова та чиновників Міноборони

Читать на русском
У новоствореному правоохоронному органі розповіли про кримінальні провадження, у межах яких проводилися обшуки у чиновників Міноборони.
Роман Труба

Слідчі Державного бюро розслідувань проводять обшуки у колишнього радника президента України Петра Порошенка Юрія Бірюкова та чиновників Міністерства оборони у межах кримінального провадження про закупівлю поганих бронежилетів та наметів, а також придбання за завищеною ціною військової форми.

Про це на брифінгу розповів директор ДБР Роман Труба, повідомляє «Слово і Діло».

За його словами, Міноборони на початку 2019 року було закуплено 20 тисяч бронежилетів поганої якості. За попередніми даними, як вказав Труба, 3 з 5 бронежилетів прострілюються. Також Міністерством було придбано 100 тисяч комплектів військової форми за завищеною ціною.

«Лише вартість одного елементу одягу в загальному завищена на суму близько 10 мільйонів гривень. Крім того, було закуплено намети, які непридатні для використання», – додав директор Держбюро.

За версією слідства, загалом сума завищення може становити близько 100 млн грн. Він також пояснив, що це поки що не остаточні суми, оскільки необхідно провести відповідну експертизу. У Держбюро вважають, що до кримінального провадження можуть бути причетні один із керівників Міноборони, керівництво департаментів та управлінь МО, а також інші службові особи приватних фірм і дослідницьких установ.

«Вони (вищезгадані особи) попередньо знали, що це речове майно не відповідає технічним вимогам, технічним умовам, проте своїми діями вони допустили до постачання, а також прийняття до Збройних сил України непридатних для військовослужбовців речей», – сказав Труба.

Як підкреслив директор ДБР, наразі проводяться близько 40 обшуків, в ході яких вже вилучено 11 тисяч бронежилетів. Також, за його словами, вилучається документація, яка була укладена для постачання майна. Водночас про підозру нікому не повідомлено. Крім того, Труба розповів, що оперативно-розшукові заходи у цій справі тривали більше року, а досудове розслідування ведеться трошки більше 2 місяців.

Директор Держбюро пояснив, що обшук проводиться у Бірюкова та інших осіб, оскільки слідством був встановлений факт того, що вони володіють предметом вчинення ймовірного правопорушення.

Нагадаємо, у партії «Європейська солідарність» заявили про обшуки у Бірюкова. Пізніше стало відомо, що обшуки у Бірюкова та чиновників Міноборони проводить ДБР.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: