Обіцянки партії «Слуга народу»: чи зможуть виборці відкликати депутата

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. І вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитись обіцянку партії «Слуга народу» щодо державного управління. Зокрема, в планах партії запровадити механізм відкликання депутатів, які втратять довіру до виборця.

Політолог Андрій Дуда зазначив, що для того, щоб втілити обіцянку в життя, потрібні будуть конституційні зміни.

Він нагадав, що колись уже подібний законопроект в Україні був, але не набув чинності. Наразі є чіткий перелік підстав для дострокового припинення повноважень.

«Малоймовірно, що це вдасться втілити в життя. Навіть якщо припустити, то це дуже складно. Свого часу Комітет виборців України спробував відкликати депутата. Це була дуже складна процедура, її так і не реалізували», – підкреслив Дуда.

Навіть якби внесли зміни до Конституції, то незрозуміло, яким буде механізм відкликання – через збір підписів, проведення зборів чи інший. Тут може бути багато варіантів, і в кожному можуть бути такі норми, які унеможливлять цю процедуру. Якщо ж процедура буде дуже легкою, то це означатиме створення додаткового фактору тиску та шантажу депутатів, підкреслив він.

Зарплати українців: що обіцяють політичні партії на виборах-2019З першої п'ятірки партій найбільше обіцянок щодо зарплат дала Батьківщина. Головне – за п'ять років досягти рівня середньої зарплати Польщі в доларовому вимірі.

«Тому шанси реалізувати таку ініціативу невисокі», – додав політолог.

Незрозуміло, як можна це зробити в умовах, коли в нас наполовину пропорційна, наполовину мажоритарна система, яка прямує до пропорційної, уточнив він.

«Наша сучасна політична мода спрямована все-таки на пропорціоналізацію. Звичайно, на основі відкритих списків, але все одно пропорційна система. Як тоді відкликати? Хто буде суб’єктом? Яка кількість людей має висловитися за відкликання? Як ухвалювати рішення? Це все проблематично», – пояснив Дуда.

За його словами, навіть та модель, яка існувала до Конституції 1996 року, базувалася на мажоритарній основі. Якщо мажоритарний округ ухвалив рішення, то він може відкликати.

«Як відкликати депутата, якщо це пропорційна система? Скільки має бути голосів за це?», – наголосив він.

Якщо навіть припустити, що все буде подолано, буде впроваджений механізм, то процедура неймовірно дорога, констатував експерт.

Культура: що обіцяють прохідні партії в своїх передвиборчих програмахЗакон про меценатство, зарплату працівникам культури, як в Європі, та зупинення деградації нації обіцяють у своїх програмах партії, які мають шанс пройти до нової Верховної ради.

«Фактично, як вибори на одномандатному окрузі. Десь такою ж буде вартість відкликання, тому що потрібні виборчі комісії, які організовуватимуть вибори. Лише тільки профінансувати умовно якихось 180 дільничних виборчих комісій на одному окрузі – в разі прив’язки до округів – усе одно дуже дорого», – підкреслив він.

На його думку, обіцянка досить популістична й малореалістична.

«Як у частині неможливості правового забезпечення. Для цього потрібні зміни до Конституції. Так і в частині самої концепції відкликання в сучасних умовах пропорціоналізації виборчого процесу. Плюс ще й фінансове забезпечення потрібне. Це реально дуже дорого», – резюмував Андрій Дуда.

Раніше ми розбиралися, що обіцяють політичні партії з приводу зарплат українців.

Також «Слово і Діло» дізналось, як партії планують розвивати культурну та освітню галузь.

Більше про обіцянки партій щодо медичних змін у країні – на інфографіці.

Нагадаємо, з програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: