Вишинський може вийти під заставу – прокурор Криму

Читать на русском
Після рішення Конституційного Суду від 25 червня підозрюваний у держзраді керівник «РИА Новости-Украина» Кирил Вишинський може вийти під заставу.

Після рішення Конституційного Суду від 25 червня підозрюваний у держзраді керівник «РИА Новости-Украина» Кирил Вишинський може вийти під заставу.

Як пише «Слово і Діло», про це в своїй статті для DT.UA пише прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

Путін прокоментував обмін Вишинського на СенцоваПід час прямої лінії у президента РФ запитали, чи можливо добитися звільнення Вишинського, шляхом обміну на Сенцова.

Він нагадав, що нещодавно КС визнав неконституційною норму КПК України, якою суд фактично зобов'язувався застосовувати безальтернативний запобіжний захід – тримання під вартою, для підозрюваних у вчиненні державної зради та інших тяжких і особливо тяжких злочинів проти основ нацбезпеки.

«У четвер один із районних судів м. Києва, фактично, дав можливість звільнити з-під варти особу, яка, фінансуючись російською стороною, готувала й розміщувала в мережі Інтернет матеріали антиукраїнського спрямування, що містили заклики до зміни меж території України. Аналогічні рішення потенційно можуть бути прийняті найближчим часом ще у трьох кримінальних провадженнях», – зазначає прокурор.

За словами Мамедова, на 15 липня призначено судове засідання у справі Вишинського, на якому, ймовірно, адвокати клопотатимуть про заставу підозрюваному, а прокуратура АР Крим буде обґрунтовувати ризики його втечі за кордон у разі виходу з СІЗО.

«Маючи прецеденти, ми всі розуміємо, до чого може призвести його вихід з-під варти, хто може заплатити за нього заставу — навіть на космічну суму — й допомогти втекти за кордон з метою подальшого уникнення відповідальності», - додав прокурор АР Крим.

Нагадаємо, 25 червня Конституційний Суд визнав неконституційним положення, в якому йдеться, що до підозрюваних у тероризмі, злочинах проти основ нацбезпеки, перешкоджанні діяльності Збройних сил неможливо застосувати м’якіший запобіжний захід, крім тримання під вартою.

У травні 2018 року Вишинського затримали й оголосили йому підозру в державній зраді. Слідство вважає, що сайт «РИА Новости-Украина» публікував заклики, які могли завдати шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності України, державної та інформаційної безпеки.

17 травня 2018 року Херсонський міський суд арештував Вишинського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: