Програмні обіцянки «Голосу»: чи забезпечать споживачам облік комуналки

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. І вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитись обіцянку партії «Голос» щодо системи ЖКГ. Зокрема, в партії мають намір встановити всюди лічильники тепла та газу.

Експерт «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк позитивно оцінює таку ініціативу. За його словами, це першочергове завдання, яке потрібно реалізувати.

«Звичайно, це не вирішує питання тарифів, але це забезпечує принаймні облік. Немає впевненості, що за це має платити держава, але створити умови та ухвалити рішення, щоб встановити в будинках лічильники, – це базова річ», – зазначив Павлюк.

На його думку, це цілком реалістична й правильна ініціатива. Поки в нас немає повного обліку, ми не розуміємо, хто й скільки споживає.

«Для того, щоб далі ухвалювати якісь рішення щодо тарифів, потрібно мати повний облік. Це пріоритет. Це не швидкий процес, із певними труднощами», – уточнив він.

«Однак для початку базовий етап, який потрібно забезпечити, – можливість обліку принаймні на рівні будинку щодо води, тепла та газу. Ці речі абсолютно досяжні, причому вже за рік-два», – підкреслив експерт.

Культура: що обіцяють прохідні партії в своїх передвиборчих програмахЗакон про меценатство, зарплату працівникам культури, як в Європі, та зупинення деградації нації обіцяють у своїх програмах партії, які мають шанс пройти до нової Верховної ради.

При цьому на сьогодні встановлення лічильників для споживачів є дуже довгоокупним заходом, додав він.

«Якщо середній рахунок за газ у квартирі становить, наприклад, 30 гривень, то потрібно буде закласти гроші на лічильник. Встановлення лічильника коштує від 1,5 тисячі до 3 тисяч гривень. Відповідно, якщо взяти, наприклад, по 10 гривень, то до десяти років виходить окупність цього лічильника», – резюмував Святослав Павлюк.

Раніше ми розбиралися, що обіцяють політичні партії з приводу зарплат українців. Також «Слово і Діло» дізналось, як партії планують розвивати культурну та освітню галузі.

Нагадаємо, з програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: