Обіцянки «Європейської солідарності»: чи введуть миротворців на Донбас

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. І вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитись обіцянку партії «Європейська солідарність» щодо територіальної цілісності країни та припинення війни на Донбасі. Зокрема, в партії обіцяють ввести на всю окуповану частину Донбасу миротворчу місію, що прискорить повернення територій під суверенітет України.

Політолог Михайло Дяденко підкреслив, що не можна назвати ініціативу нереалістичною, але здійснити миротворчу операцію на Донбасі можна лише за низки умов. Зокрема, є питання, які впираються у внутрішньополітичну ситуацію. Потрібна або більшість партії «Слуга народу», або в коаліції з іншою політичною силою, яка погодиться на ухвалення низки законодавчих рішень: про амністію, особливий статус Донбасу тощо.

«Тобто потрібні будуть кроки, які дадуть можливість розблокувати політичний процес. Далі – переговорний шлях. Путін має дати згоду на виведення своїх військових. Так, теоретично поява миротворців можлива. Однак чи буде в нас хоча б коаліція, яка проголосує за непопулярні для частини громадян рішення щодо Донбасу?», – зазначив Дяденко.

Які країни можуть дати миротворців, яким буде фінансування, який порядок введення – це вже технічні питання. Для початку потрібно хоча б розібратися з нашими внутрішньополітичними питаннями. Має бути політичне рішення. За всіх умов питання миротворців можна вирішити протягом року-півтора, уточнив він.

«Але на сьогодні питання в тому, наскільки це може спровокувати політичну кризу в країній наскільки Зеленський готовий взяти відповідальність на себе за такий крок», – додав Дяденко.

Військовий експерт Олег Жданов пояснив, що питання в тому, чи надасть нам ООН «блакитні каски» як миротворчу місію? Це питання вирішується відповідно до статуту ООН.

За його словами, ніхто не змінюватиме статут ООН заради України. Єдина умова надання військ ООН як миротворчої місії – це наявність факту війни.

«Тобто, якщо ми офіційно визнаємо факт війни, причому не так важливо, якої саме – громадянської, міжконфесійної, етнічної, релігійної, міждержавної. Просто слово «війна» є підставою для розгляду питання про «блакитні каски», – зазначив він.

Крім того, Україна має офіційно визнати РФ стороною конфлікту, додав фахівець.

«Якщо ми офіційно говоримо, що РФ є стороною конфлікту, в нас збройний конфлікт з РФ, то згідно з 27-ю статтею статуту ООН, сторона конфлікту не допускається до голосування з вирішення питання миротворців у цьому конфлікті», – підкреслив він.

Зарплати українців: що обіцяють політичні партії на виборах-2019З першої п'ятірки партій найбільше обіцянок щодо зарплат дала Батьківщина. Головне – за п'ять років досягти рівня середньої зарплати Польщі в доларовому вимірі.

За його словами, це було б підставою для того, щоб вивести РФ із голосування.

«І тоді в нас є шанс отримати місію, але лише за умови визнання факту війни між Україною та Росією», – резюмував Олег Жданов.

Раніше ми розбиралися, що обіцяють політичні партії з приводу зарплат українців. Також «Слово і Діло» дізналось, як партії планують розвивати культурну галузь.

Нагадаємо, з програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: