Клімкін іде в «політичну відпустку»: чи ослабли дипломатичні позиції України

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Поки говорити, що дипломатичні позиції України на міжнародній арені ослабли, не варто. На наших позиціях позначиться не стільки перехідний період «старий міністр-новий міністр» у МЗС, скільки дипломатична спроможність кадрів МЗС загалом.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Володимир Воля.

«Наразі питання до невизначеності всередині країни не просто щодо призначень, а відбору кадрів. На сьогодні більший вплив має не те, що відбулося на зовнішній арені та як це вплине на дипломатичні позиції України, а те, яку спроможність мають кадри», – зазначив Воля.

Питання не у формальних призначеннях, відсутності на посаді міністра, а в тому, чи є фактичні ефективні керівники. Наскільки ефективним як керівник буде Пристайко, поки невідомо, додав він.

Клімкін подає у відставку: як глава МЗС виконував обіцянкиПавло Клімкін зібрався у відставку з поста міністра закордонних справ. Слово і Діло подивилося, яка у нього ситуація з виконанням обіцянок.

«Протистояння між більшою частиною парламенту та президентом з приводу звільнення чи призначення когось дійсно не створює умов, щоб говорити про консолідованість української влади. Однак, з точки зору фактичних керівників, у нас, наприклад, у МОЗ немає офіційно призначеного керівника. І таких ситуацій багато. Проте відомство функціонує, рішення ухвалюються», – підкреслив експерт.

На його думку, від того, що відбудеться якась реальна процедура призначення, нічого не зміниться. Все залежить від того, хто буде фактичним керівником і наскільки він на своєму місці як дипломат, професіонал.

Перехідний період «старий міністр-новий міністр» нічим особливо не відрізняється, крім того, що немає офіційного призначення. Дипломатична спроможність України – це багато в чому питання кадрів, причому не лише в МЗС. Це стосується й АП, уточнив він.

«МЗС виконує інструментальну роль, подає пропозиції, рекомендації щодо зовнішньополітичної стратегії. Проте всі рішення ухвалюються в АП. Лише потім ці рішення стають офіційною позицією, яку потім реалізує МЗС», – резюмував Володимир Воля.

Нагадаємо, 26 червня МЗС України повідомило, що отримало ноту з Москви з пропозицією, щоб Київ дав письмові гарантії продовження кримінального переслідування моряків. У четвер, 27 червня, президент Володимир Зеленський заявив, що МЗС відповіло РФ, не повідомивши йому. Клімкін підкреслив, що його відомство мало на це повноваження.

Пізніше президент знову закликав Раду звільнити Павла Клімкіна. Своєю чергою міністр пішов у «політичну відпустку».

Раніше «Слово і Діло» подивилось, як міністр виконує свої обіцянки.

Також аналітики «Слова і Діла» розбирались, які обіцянки залишилися невиконаними на літо в Кабміну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: