Гройсман хоче знову бути прем'єром. Чи вийде зайняти крісло вдруге?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Хто буде прем'єр-міністром, вирішуватиме коаліція. Коаліція буде сформована з тих, політичних сил, які пройдуть до парламенту. Партія Гройсмана, згідно із соцопитуванням, поки до парламент не проходить, і кардинально змінити ситуацію вже навряд чи можливо.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Ігор Петренко.

«Шансів у партії Гройсмана вистрілити 21 липня й пройти до парламенту практично немає. Він може хіба що спробувати поборотися за те, щоб узяти більш ніж 2%, отримати держфінансування й розвивати свою партію далі, а вже на наступний електоральний цикл вийти з кращим результатом», – зазначив Петренко.

Скоріш за все, новим прем'єром буде або людина «Слуги народу», або представник інших партій, які увійдуть до коаліції. Зокрема, йдеться про «Голос» і «Батьківщину», уточнив він.

«Звичайно, це трохи йде врозріз боротьбі зі старими політиками, гаслу «Зробимо їх усіх разом». З іншого боку, в «Голосу» та «Слуги народу» може не вистачити голосів, щоб створити коаліцію на двох, потрібна буде третя політична сила. Це якраз може бути «Батьківщина», – підкреслив політолог.

Життєвий принцип Гройсмана – виконання обіцянок: перевіряємо, чи так цеВолодимир Гройсман говорив, що виконання обіцянок – це його життєвий принцип. Слово і Діло перевірило, чи дотримується прем'єр свого принципу.

Тобто про Гройсмана взагалі не йдеться. До того ж Зеленський також досить жорстко оцінював роботу уряду та Гройсмана. При цьому, напевно, не варто повністю виключати варіант того, що питання призначення прем'єр-міністра може бути більш широким полем для домовленостей фінансово-промислових груп. Тут якраз Гройсмана багато хто сприймає нормально, пояснив він.

«У Гройсмана непогані контакти з Ахметовим, Пінчуком, іншими олігархами. Суто теоретично, це питання може бути більш широким полем для домовленостей. Однак поки це малоймовірно», – додав експерт.

Можливо, його кандидатуру розглянуть як другий варіант, якщо в першого виникнуть серйозні проблеми й будуть залучені фінансово-промислові групи, наголосив він.

«Однак ось так одразу, з першої спроби Гройсман навряд чи залишиться. З політичної точки зору, це не виглядає доцільним для тих партій, які проходять до парламенту», – резюмував Ігор Петренко.

Нагадаємо, про те, як Володимир Гройсман виконує свої обіцянки, ми писали в матеріалі «Життєвий принцип Гройсмана – виконання обіцянок: перевіряємо, чи так це». Топ обіцянок прем'єра – на інфографіці .

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: