Явка на виборах: чи прийдуть українці голосувати влітку

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Літній період та сезон відпусток позначиться на явці. Явка виборців знизиться приблизно на 10% від показників президентських виборів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Дмитро Купира.

«У великих містах, де живе найбільша кількість виборців, населення в літній період значно скоротилося в зв’язку з відпустками, вирішенням особистих питань, це відчувається. Тому явку виборців ми матимемо приблизно на 10% меншу, ніж це було на президентських виборах», – зазначив Купира.

Скільки партій потрапить до ВР, залежить від кількох факторів, у тому числі від скорочення явки, підкреслив він.

«По-друге, важливо, чи вдасться малим партіям, які на межі проходження, мобілізувати своїх виборців», – додав експерт.

Дострокові вибори до Ради: хронологія виборчої кампаніїДострокові вибори до Верховної ради відбудуться 21 липня. Слово і Діло склало календар з основними датами кампанії.

«Крім того, впливатиме й те, що виборець партій, які вже мають 6-7%, може вирішити, що можна не приходити голосувати, якщо його партія й так проходить. Через те, що знижується явка, кожен голос починає мати вагу», – пояснив він.

При тому, що в нас понад 30 мілйьонів виборців у країні, слід розуміти, що менш ніж мільйон людей можуть завести партію до парламенту, уточнив аналітик.

За його словами, кардинально змінити свої рейтинги партії вже не зможуть.

«Лідерські позиції поступово охолоджуються. Проте ще на парламентських виборах вони отримають значну підтримку. Ще одне питання стосується мажоритарки. Сюрпризом буде те, яких персонажів ми побачимо в мажоритарних округах», – резюмував Дмитро Купира.

Як змінювалися прогнози соціологів та коефіцієнти ставок у двох найпопулярніших букмекерських конторах щодо партій, які наразі можуть вважатися прохідними до Верховної ради, – за посиланням.

Хронологія виборчої кампанії – тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: