Кандидати в прем’єри: чи є з кого обирати та що показали рейтинги

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог
Олексій Якубінполітолог

Рейтинги на рівні 10-13% неприйнятні для того, щоб обійняти посаду прем’єра. Це говорить про те, що обирати поки немає з кого.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Дмитро Купира.

«По-перше, це прерогатива парламенту. По-друге, рейтинги на рівні 10-13% – це незадовільна ситуація апріорі», – зазначив Купира.

За його словами, такі рейтинги показали не рівень довіри, а радше те, що рівень недовіри на межі 90%. Допускати на місце прем’єра особу, яка має таку низьку довіру, неприпустимо.

«Політик із таким низьким рівнем довіри зможе просто підтримувати статус-кво, але не реалізовувати ефективні дії, які будуть підтримані суспільством», – додав він.

«А нам зараз вкрай необхідно тримати курс на ефективний розвиток. Навіть якщо гіпотетично припустити, що ми не впадемо, а втримаємо ту швидкість, з якою вже рухаємося, ми все одно програватимемо. Щоб лише наздогнати найближчих західних сусідів, потрібно розвиватися швидше за них. Тому прем’єр має втілювати ефективні зміни, а для цього йому потрібно мати довіру», – пояснив аналітик.

На його думку, той рівень довіри, який показують опитування щодо потенційних прем’єрів, говорить про те, що варіантів поки немає.

Життєвий принцип Гройсмана – виконання обіцянок: перевіряємо, чи так цеВолодимир Гройсман говорив, що виконання обіцянок – це його життєвий принцип. Слово і Діло перевірило, чи дотримується прем'єр свого принципу.

«Є сподівання, що новий парламент згенерує краще рішення щодо прем’єр-міністра», – підкреслив Купира.

Політолог Олексій Якубін зазначив, що перше місце Бойка є цілком зрозумілим.

«Можна по-різному ставитися до нього, але Бойко якраз пропонує алгоритми, а не просто говорить гаслами. Зокрема, це стосується найбільш гострої проблеми – тарифів. Бойко конкретно говорить, що можна домовитися з РФ про ціну на газ, про транзит», – уточнив він.

Те ж саме й щодо питання врегулювання конфлікту на Донбасі. Політик пропонує конкретний план взаємодії з РФ, прямі переговори. Для певної частини суспільства це варіант, додав експерт.

Бажання суспільства завжди суперечливі, що підтвердили рейтинги. З одного боку, суспільство хоче відновити зв'язок із політиками, з іншого – бачити політиків, які готові брати на себе відповідальність за виконання завдань. Зараз у Зеленському населення бачить можливість відновити той самий зв'язок із політиками, підкреслив він.

«Мовляв, він не такий, як усі забронзовілі політики, що десятиліттями перебувають при владі. Однак людей турбують соціальні проблеми та війна. І ті, хто пропонує рішення для подолання цих проблем, мають відгук», – резюмував Олексій Якубін.

Згідно з опитуванням групи «Рейтинг», серед можливих кандидатів найчастіше майбутнім прем'єр-міністром респонденти бачать Юрія Бойка (13%), Юлію Тимошенко (11%) та Володимира Гройсмана (10%).

За даними опитування, 55% вважають, що майбутнім прем'єр-міністром має стати кандидат із великим досвідом управління країною, водночас 35%, навпаки, чекають на нову особу, навіть без досвіду державного управління.

Як справляється зі своїми обіцянками Володимир Гройсман – за посиланням. Топ обіцянок прем'єра – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: