Супрун розповіла про шкоду алкоголю під час вагітності

Читать на русском
Виконувачка обов'язків голови МОЗ Уляна Супрун вважає, що взагалі не існує безпечної дози алкоголю, а під час вагітності – тим більше.

Виконувачка обов'язків голови МОЗ Уляна Супрун вважає, що взагалі не існує безпечної дози алкоголю, а під час вагітності – тим більше.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

З перших тижнів вагітності кожен келих вина мама «ділить» зі своєю дитиною, перетравлювати його їм теж доведеться разом. І кожен келих вина або будь-якого іншого алкоголю може вплинути на ріст і розвиток дитини, спричинити негативні наслідки зараз або в майбутньому, пише Супрун на своїй сторінці в Facebook.

«Токсичну дію будь-якого алкогольного напою для плоду можна порівняти з важким похміллям у дорослої людини. Для мозку дитини, який розвивається, це дуже важко і завжди має негативні наслідки. Крім того, алкоголь може стати причиною викидня або порушення прикріплення зародка в матці», - зазначила в. о. міністра охорони здоров'я.

Так, серце малюка починає битися в кінці першого місяця. Це один із перших органів, які формуються в організмі плода. А алкоголь в першому триместрі може вплинути на розвиток клітин серця, а протягом всієї вагітності підвищує ризик появи судинних мальформацій та дефектів міжпередсердної перегородки.

Своєю чергою нервова система закладається в перші два місяці, але формується протягом всієї вагітності. Алкоголь може викликати проблеми із навчанням і запам'ятовуванням у дитини в майбутньому. А печінка плода формується протягом всієї вагітності, і дитина в утробі не здатна вивести алкоголь зі свого організму.

«Алкоголь може викликати збій у формуванні дихальної системи й призвести до передчасного народження. Під час другого триместру алкоголь на 68% підвищує ризик народження дитини з малою вагою. Випитий мамою алкоголь уповільнює розвиток суглобів дитини, тому в майбутньому можуть виникати проблеми з пересуванням», – зазначила в. о. голови МОЗ.

Крім того, через вживання спиртних напоїв може розвинутися фетальний алкогольний синдром. Основні його симптоми – зміна рис обличчя (тонка верхня губа, широке плоске перенісся, маленька і вузька очна щілина), зменшення довжини пальців і погіршення координації після народження.

Багато жінок вважають «маленькі» дози алкогольних напоїв не шкідливими, особливо під час останнього триместру вагітності. Але це не так.

«Також якщо жінка намагається завагітніти, варто припинити вживання алкоголю. Адже можна вже бути вагітною, але ще не знати про це», – підсумувала Супрун.

Раніше Супрун розповіла, як боротися з неприємним запахом тіла.

Також нагадаємо, Супрун пояснила, чому краще їсти вдома, а не в ресторані.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: