Почалося головування Фінляндії в Раді ЄС

Читать на русском
Головуючий мандат Фінляндії в Раді Євросоюзу починається в понеділок, 1 липня і триватиме до 31 грудня.

Головуючий мандат Фінляндії в Раді Євросоюзу починається в понеділок, 1 липня і триватиме до 31 грудня.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «Інтерфакс».

Які політичні сили проходили до Європарламенту за останні 10 роківЗ 2009 року основні політичні гравці все ще утримують свої позиції, але популісти та євроскептики набирають дедалі більше голосів виборців.

Країна представила програму свого головування, що складається з чотирьох розділів.

По-перще Фінляндія під час свого головування має намір зосередитися на захисті основоположних цінностей ЄС та розвитку діалогу про правову державу.

Ще одним пунктом документа є боротьба проти корупції, яка підриває базові цінності і правила союзу, підриває довіру громадян до влади і порушує здорове фінансове управління. Крім того, Фінляндія виступає за створення «конкурентоспроможного і соціально інклюзивного» Євросоюзу.

«Європейська економіка продовжить нарощувати свій потенціал, але в уповільненому темпі. Напруженість в міжнародній торгівлі, зміни в сфері праці і технологій, а також старіння населення є викликом для економічного зростання, зайнятості та процвітання», - йдеться в документі.

Фінляндія також вважає за необхідне всебічне використання потенціалу наукових досліджень, інновацій, а також цифрових технологій в ЄС.

Особливу увагу країна має намір приділити соціальній зайнятості молоді. «Ми не можемо дозволити собі втратити покоління», - наголошується в програмі Фінляндії.

Третій розділ присвячений проблемі зміни клімату та скорочення викидів вуглекислого газу. «З цією метою Євросоюзу слід розробити довгострокову стратегію на захист клімату, щоб стати вуглецево-нейтральним, починаючи з 2050 року», - закликають в Гельсінкі.

Останній, четвертий розділ програми головування Фінляндії присвячений захисту громадян ЄС. В цьому напрямку Гельсінкі виділяє три вектори: захист Європи від наслідків конфліктів в сусідніх з ЄС регіонах, боротьба проти транскордонної злочинності і тероризму, а також забезпечення внутрішньої безпеки Євросоюзу.

Головування Ради ЄС здійснюється по черзі кожною державою-членом на термін шість місяців. У цей піврічний період відповідна країна Євросоюзу головує на засіданнях рад різного профілю, крім Ради ЄС із закордонних справ, займається підготовкою і обговоренням з Єврокомісією і Європарламентом законопроектів ЄС, організує загальносоюзні заходи політичного та культурного спрямування.

Нагадаємо, в ЄС не змогли обрати голову Єврокомісії. Голова Європейської ради Дональд Туск перервав саміт в Брюсселі для консультацій з лідерами країн ЄС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: