Страсбурзька ганьба: що означає повернення РФ до ПАРЄ

Читать на русском
Тарас Березовецьполіттехнолог

Повернення Росії до ПАРЄ – це перша серйозна поразка української дипломатії за 5 років.

Таку думку в своєму блозі висловив політтехнолог Тарас Березовець, передає «Слово і Діло».

Згідно з Конституцією, дипломатія – це зона відповідальності в першу чергу президента, зазначив він.

Експерт підкреслив, що весь останній місяць, коли точилася позиційна боротьба навколо скасування санкцій проти росіян у Раді Європи й було зрозуміло, до чого схиляються німці та французи, в новій адміністрації «узеленського» займалися чим завгодно, крім своїх прямих обов'язків.

«У команді Зеленського призначали сумнівні в частині законності дострокові вибори парламенту, провели низку незаконних призначень люстрованих чиновників, жваво обговорювали переїзд АП до колишнього музею Леніна, захоплено формували передвиборчі списки з дітей колишніх регіоналів і ставлеників олігархів, здійснювали незаконний тиск на суди й ухвалювали протекціоністські рішення на користь олігархів», – уточнив він.

ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка дозволяє Росії повернутися: що пишуть у соцмережахРосійська делегація зможе повернутися до ПАРЄ без обмеження права голосу. За таке рішення проголосували 118 євродепутатів.

Замість цього потрібно було займатися рутинною й нудною роботою. Президент і його дипломатична служба мали бомбити листами лідерів ЄС, особисто обдзвонювати Макрона, Меркель та Ягланда й щонайменше багаторазово зустрітися для консультацій з українською делегацією в ПАРЄ, додав Березовець.

«З усього цього необхідного комплексу заходів було зроблено нуль. Саме ця суха цифра визначає результат ефективності президента у виконанні його прямих президентських обов'язків», – акцентував він.

За його словами, дипломатична робота – це комплекс регулярних, часто нудних заходів із реалізації національних інтересів. Але саме від їх виконання залежить, чи будуть твою країну сприймати як рівну на глобальній шахівниці.

«Клімкін і Порошенко 5 років виконували часто непомітну, але критично важливу функцію. І коли пішов Клімкін, виявилося, що виконувати його роботу нікому. І бачачи таку неготовність і слабкість нової української адміністрації, лобісти та друзі Путіна тепер удесятерили свої зусилля. Конфлікт буде вирішений за рахунок слабшого», – пояснив фахівець.

Тепер, після повернення росіян до зали ПАРЄ, що за формою для України принизливо, тому що не передбачає жодних умов, на кону всі антиросійські санкції, наголосив він.

«Санкції також не вистоять, якщо українське керівництво не боротиметься за них. Втім, ми вже можемо впевнено передбачити підсумок боротьби за них, з урахуванням страсбурзької ганьби. Ганьби не лише для України, але в першу чергу для цінностей Європи», – резюмував Тарас Березовець.

Як відомо, за резолюцію, що дозволяє делегації РФ повернутися до ПАРЄ, проголосували 118 делегатів, проти – 62, утрималися – 10.

Що пишуть у соцмережах про рішення ПАРЄ – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: