Хто ці люди? Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

25 червня сплив термін реєстрації кандидатів у народні депутати на позачергових парламентських виборах. У Центрвиборчкомі повідомили, що загалом охочих і тих, хто підтвердив своє бажання відповідними документами, виявилося 5 тисяч 845, з яких 2 тисячі 674 йдуть за партійними списками, а 1 тисяча 436 висунуті партіями за округами. Тобто нові кандидати вже не з'являться, але до 8 липня партії ще мають можливість відкликати когось зі своїх висуванців.

У партії «Слуга народу» запевняють, що відбір проводитимуть майже до останнього – до 6 липня, а поки будь-хто, хто має інформацію, яка відбраковує кандидата, може повідомити про неї на відповідному сайті. Зручно й прогресивно. Але сильно радіти не варто: голова партії Дмитро Разумков заявив, що на мажоритарників від СН так звані постпраймеріз, наступний відбір, не поширюються, лише на списочників.

Олександр Корнієнко, який очолює виборчий штаб, підтвердив у інтерв'ю TheBabel: «За мажоритаркою постпраймеріз, насправді, відбудуться 21 липня. В день голосування виборець дасть оцінку, «зашкварний» кандидат чи ні». Ну, в цьому сенсі й у всіх інших партій також будуть «постпраймеріз», тож тут інновацій немає.

Дострокові вибори до Ради: хронологія виборчої кампаніїДострокові вибори до Верховної ради відбудуться 21 липня. Слово і Діло склало календар з основними датами кампанії.

Та й із праймеріз вийшло не дуже. За словами того ж Корнієнка, конкурс на кандидатів-мажоритарників у соцмережах відбувся так собі. На запитання про те, скількох вдалося відібрати, він відповів невизначено, але ця невизначеність показова: «Тут складно відповісти точно. Є кілька людей ... 95% претендентів не спромоглися завантажити концепції законопроектів, анкети були неповними, багато хто не завантажив резюме». Схоже, гучна затія вийшла порожньою.

Мабуть, можна вже досить впевнено стверджувати, що з рішенням про дострокові вибори Зеленський поквапився. І логіка, і емоції, які стояли за цим кроком, зрозумілі й багато разів обговорювалися. Але тепер, коли перед очима список людей, нібито покликаних привнести нову якість в українську політику, стає очевидно, що ставка на швидкість, «бурю й натиск» передусім вдарила якраз по якості.

Відомо, що підготовка й тактика в кубкових іграх на вибування та в довгих турнірах дуже сильно відрізняються. Президентська кампанія була короткою кубковою серією, й темна конячка несподівано легко винесла всіх фаворитів. На перший погляд, парламентська кампанія побудована на тих же підставах, тут також можна приголомшити й перемогти, але це не так. Тобто перемогти, звичайно, можна, й, судячи за всіма рейтингами, саме «Слуга народу» отримає мегафракцію. Проблема лише в тому, що якість мегафракції визначатиме гру на наступні роки – максимум на п'ять, мінімум – на два-три роки, до наступних дострокових виборів. Виходить, парламентська кампанія лише на перший погляд коротка, насправді вона якраз є лише початком довгої, причому найскладнішої та найвідповідальнішої.

Тому, можливо, мало сенс піти на ризик отримати менше, ніж улітку, за пропорціоналкою, через природнє скорочення президентського рейтингу Зеленського, але відібрати до осінньої кампанії по-справжньому сильну команду, в тому числі й для мажоритарних округів. Крім того, з'явилася б можливість в якихось округах досягти партнерських угод із потенційними союзниками й не вбивати взаємні шанси. Різниця між 21 липня та 27 жовтня – якихось три місяці, але можливості для якісної кампанії були б набагато вищими, й відбір людей можна було б перетворити на яскраве, але при цьому корисне шоу.

Водночас команди колишнього президента або колишньої глави уряду до осінніх виборів дотягли б з величезним трудом, їм і майбутній місяць дасться непросто. Загалом, восени точно було б цікавіше. А тепер буде як буде. Явище Зеленського позначило проблему дефіциту людей в українській політиці, він сам на ній ризикує підірватися й для чогось сильно поспішає це зробити.

Леонід Швець, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: