Скорочення кількості депутатів: чи допоможе це заощадити кошти

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Святослав Вакарчук озвучив популярну популістську ідею скоротити чисельність народних депутатів до 300 осіб, а заощаджені кошти скерувати на інші потреби. Однак, на жаль, що Зеленський, що Вакарчук – люди творчі, в питаннях економіки й права зовсім «світлі». Тобто не знають і не розуміють нічого або майже нічого, тому оперують міфами й штампами, характерними для пересічних громадян.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив аналітик, економіст Борис Кушнірук, передає «Слово і Діло».

Він нагадав, що всі витрати на забезпечення діяльності Верховної ради в 2019 році складають 1 млрд 970 млн грн. При цьому загальні видатки держбюджету становлять 1 трлн 112 млрд 120 млн грн. Тобто лише 0,177% від загальних видатків річного державного кошторису. Це ще й без урахуванням видатків на соціальне страхування.

Дострокові вибори до Ради: хронологія виборчої кампаніїДострокові вибори до Верховної ради відбудуться 21 липня. Слово і Діло склало календар з основними датами кампанії.

«Прямо скажемо, не дуже обтяжливо для країни. Крім того, з точки зору видатків парламенту, це не тільки й не стільки витрати безпосередньо на народних депутатів. Головні видатки пов'язані з утриманням апарату, який забезпечує законотворчу діяльність народних обранців. І від того, що буде скорочена чисельність складу парламенту, витрати на супроводження діяльності кардинально не скоротяться», – зазначив Кушнірук.

З іншого боку, щодо представництва інтересів громадян, то питання чисельності складу парламенту має принципове значення. Якщо вибори проводити за закритими партійними списками, то чисельність складу парламенту дійсно значення не має, уточнив він.

«Як за фактом і представництво інтересів громадян та зв'язок із ними відсутній. Фактично, все залежить від лідерів партій», – додав експерт.

Проте за мажоритарної виборчої системи чи системи відкритих партійних списків питання чисельності складу парламенту має принципове значення. Що менша чисельність, то більший розмір виборчого округу, підкреслив він.

«Це, своєю чергою, збільшує вартість виборчої кампанії для тих, хто балотується до парламенту. Збільшуються витрати на рекламну продукцію, на транспортні перевезення, на роботу агітаторів та інших осіб, задіяних у виборчій кампанії. Зрозуміло, що більші витрати на вибори, то менше буде тих, хто зможе брати в них участь», – пояснив економіст.

«Тобто заклики до скорочення чисельності складу парламенту означають або бажання мати вкрай недемократичну й корумповану систему закритих партійних списків, або обмеження участі у виборчій кампанії лише для багатих чи навіть дуже багатих осіб. Ну, або ті фінансуватимуть політиків, які потім від них повністю залежатимуть», – резюмував Борис Кушнірук.

Підсумки роботи Ради VIII скликання – за посиланням.

Раніше ми писали, як виконують обіцянки нардепи зі списку партії «Самопоміч».

Нагадаємо, «Слово і Діло» склало хронологію парламентської виборчої кампанії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: