МЗС України назвало рішення ПАРЄ неприпустимою поступкою Росії

Читать на русском
МЗС заявило, що схвалена Парламентською Асамблеєю Ради Європи резолюція щодо повернення РФ в ПАРЄ є неприпустимою поступкою Російській Федерації.

Міністерство закордонних справ України заявило, що схвалена Парламентською Асамблеєю Ради Європи резолюція щодо повернення РФ в ПАРЄ є неприпустимою поступкою Російській Федерації, яка здійснює збройну агресію проти України.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться у заяві МЗС.

У відомстві заявили, що послаблення санкцій відбулося на тлі відсутності жодних конструктивних кроків з боку Російської Федерації.

Рішення ПАРЄ про повернення Росії: як голосували країниЗа резолюцію про зміну санкційного режиму та повернення РФ до роботи у ПАРЄ без обмежень права голосу проголосували 118 депутатів, 62 - проголосували проти, 10 - утримались.

«Те, що відбулося сьогодні в ПАРЄ, є свідченням відходу від задекларованих стандартів, принципів та цінностей Ради Європи внаслідок безпрецедентного тиску й фінансового шантажу з боку Російської Федерації. На жаль, це сталося внаслідок відвертого потурання з боку низки країн, керівництво яких, з одного боку, наголошує на необхідності припинення російської агресії проти України, а з іншого - заохочує агресора, йдучи йому на поступки», - заявили у міністерстві.

У МЗС додали, що таким чином, Асамблея значно послабила свою роль у сучасній європейській політиці і здатність ефективно захищати верховенство права. В українському відомстві заявили, що проти такого рішення ПАРЄ.

«Незважаючи не те, що сьогодні ми стали свідками поразки європейського парламентаризму, моральна перемога залишається за тими країнами, які не підтримали руйнівні рішення в Раді Європи. Це були саме ті країни, які у своїй нещодавній історії або були окуповані СРСР, або сьогодні потерпають від російської окупаційної влади, яка продовжує здійснювати агресію і вбивати їхніх громадян. І саме вони достойні вважатися справжніми захисниками цінностей тієї Європи, до якої належить Україна», - додали у МЗС.

Нагадаємо, що за результатами голосування резолюцію в повному складі підтримали делегації з Франції, Туреччини, Азербайджану, Іспанії, Італії, Норвегії, Австрії, Словаччини, Португалії, Сербії. Частково рішення про повернення РФ в ПАРЄ підтримали Німеччина, Швейцарія, Молдова, Чехія, Вірменія і Нідерланди.

Україна, Грузія проголосували проти. Проти також проголосувала більшість делегатів від Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Великобританії та Швеції.

Виконуюча обов'язки голови комітету Верховної ради України з питань євроінтеграції Марія Іонова заявила, що після повернення повноважень делегації Російської Федерації у ПАРЄ українська делегація може призупинити свою участь у цій організації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: