Режим санкцій: що пропонує ПАРЄ та які вимоги Росії

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Ситуація не така однозначна, як видається. Про повернення РФ поки не йдеться, але Росія висуває свої вимоги до ПАРЄ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Володимир Воля.

«Росія вимагає повного повернення їй права як голосувати, так і виступати. Резолюцією, яку схвалив регламентний комітет, пропонується голосувати, при цьому лише під час обрання керівних органів. Тому тут питання незрозуміле. Чи будуть санкції, які запропоновані проти РФ, замінюватись іншими санкціями, більш м’якими?», – зазначив Воля.

Про цілковите повернення делегації РФ до ПАРЄ не йдеться. Поки це зміни щодо нового механізму запровадження санкцій проти делегацій. Росія хоче, щоб її делегація повноцінно працювала в ПАРЄ, уточнив він.

За його словами, питання зараз навіть не в тому, що змінили регламент, а в тому, чи влаштує РФ повернення частини прав, які були відібрані через анексію Криму.

«Суто гіпотетично ці зміни роблять можливими заміну санкцій проти РФ на м’якші. Не скасування санкцій повністю», – підкреслив експерт.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

ПАРЄ опинилася в ситуації, коли з одного боку, потрібно санкції зберегти, а з іншого – важливо, щоб Росія не вийшла з Ради Європи й відновила виплати, пояснив він.

«Тому ПАРЄ шукає варіанти, звідси ці регламентні зміни. Однак навіть їх ще потрібно проголосувати. Рішення ще немає. Окреме питання, на який формат погодиться Росія та чи задовольнить їх рішення просто голосувати. Хоча, можливо, придумають ще якийсь варіант», – резюмував Володимир Воля.

Нагадаємо, в квітні 2014 року ПАРЄ наклала на РФ санкції, позбавивши росіян права голосу. Російська делегація припинила участь у роботі ПАРЄ.

Більше про відносини Заходу та РФ – в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: