Супрун пояснила, чому краще їсти вдома, а не в ресторанах

Читать на русском
Голова Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла українцям про те, як контролювати харчування і вживати більше здорової їжі.

Голова Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла українцям про те, як контролювати харчування й вживати більше здорової їжі.

Свіжі рекомендації вона оприлюднила 10 червня в Facebook, пише «Слово і Діло».

Так, за словами Супрун, для збереження здоров'я, піраміду харчування мають очолювати складні вуглеводи, овочі, фрукти, риба, масла, насіння та молочні продукти. При цьому вона підкреслює, що харчування поза домом шкодить цій піраміді.

«Ресторанний салатик із листя салату - це замало овочів. Швидке харчування становить верхівку піраміди - її основу», - пише Супрун в Facebook.

Голова МОЗ зазначає, що фаст-фуд і солодощі шкодять здоров'ю. Шаурма може призвести до харчового отруєння або ботулізму, піца - це всього лише дорогий хліб без свіжої начинки, а печиво і вафлі можуть викликати атеросклероз через трансжири. Також важливі порції вживаних страв.

«У закладах харчування зазвичай передбачені стандартні порції для кожної страви, особливо коли мова йде про бізнес-ланчі. Ці порції можуть бути занадто великими або дуже маленькими для людей різного віку і статі», - пише Супрун.

На її думку, харчуючись у ресторанах, чоловіки постійно недобирають норму білків. Салати не свіжі, а овочів нам слід вживати побільше і щойно приготованих. Крім того, вдома ми самі можемо контролювати свій раціон за «правилом долоні» і є саме те, що потрібно нашому організму, до того ж ми можемо економити гроші.

«Риба, навіть найдешевша, в ресторанах та їдальнях коштує дорого. Нам потрібно з'їсти дві-три порції риби на тиждень. Вдома цього досягти набагато простіше», - вважає Супрун.

Голова МОЗ рекомендує тушкувати їжу або готувати на пару або в мікрохвильовці. Якщо ж ви віддаєте перевагу саме смаженій їжі, то слід знизити температуру і час готування. Супрун радить використовувати при готуванні оливкове або вершкове масло і додавати спеції, які благодійно впливають на травлення, наприклад, імбир або часник.

Небезпека харчування в закладах харчування полягає також у тому, що приготовлена ​​там їжа може містити трансжири та інші небезпечні речовини. Супрун попереджає, що така їжа може викликати атеросклероз, хронічне запалення, ішемічну хворобу і ревматоїдний артрит.

Раніше Супрун закликала не запускати повітряні кульки на випускний.

Також нагадаємо, Супрун розповіла, як розпізнати панічну атаку і серцевий напад.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: