Супрун розповіла, чим небезпечний кальян

Читать на русском
За даними в. о. голови МОЗ, година куріння кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет.

За даними в.о. голови МОЗ, година куріння кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет.

Кальян небезпечніший від сигарет, він не є їх безпечною альтернативою й завдає істотної шкоди здоров'ю курців, у тому числі пасивних, заявила в. о. голови МОЗ України Уляна Супрун, передає «Слово і Діло».

«Досі досить поширений міф про те, що тютюновий дим проходить через воду, тому стає безпечним. Кальян часто пропонують як менш шкідливу альтернативу сигарет, але це не так», - зазначила Супрун.

За її даними, година куріння кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет: під час куріння однієї сигарети курець вдихає 0,6 л диму, тоді як курець кальяну за один сеанс куріння вдихає 74,1 л диму.

«Дим кальяну містить канцерогенні речовини, важкі метали, чадний газ та інші небезпечні сполуки, в тому числі притаманні диму сигарет. Це нітрати, поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), формальдегід і бензол», - зазначає Супрун.

Також у результаті спалювання вугілля виділяється оксид вуглеводню, і люди, які курять кальян протягом півгодини, отримують велику дозу чадного газу, що викликає гіпоксію.

Крім того, дим кальянів містить токсичні речовини, які також можуть спричинити рак легенів та інші види раку, серцево-судинні та респіраторні захворювання.

«Куріння кальяну підвищує частоту серцебиття, середній артеріальний тиск та індекс збільшення аорти. Це призводить до гострої артеріальної жорсткості. Куріння кальяну також викликає залежність, адже в суміші присутній той же нікотин, що і в сигаретах», - підкреслила Супрун.

Також куріння кальянів представляє іншу небезпеку: передаючи трубку між різними людьми, можна «підчепити» туберкульоз, гепатит А, грип, герпес та інші інфекції, попереджає в.о. глави МОЗ.

Нагадаємо, що раніше Супрун розповіла, наскільки корисно дивитися футбол і грати в нього.

Також Супрун закликала не запускати повітряні кульки на випускний.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: