ПЦУ проведе Синод через відокремлення Філарета

Читать на русском
Філерет і два архієрея, котрі прийшли на його «собор», відділилися від Православної церкви України, але вони не в праві привласнювати собі назву Київського патріархату.

Синод Православної церкви України збереться в понеділок, 24 червня, в зв'язку із рішенням трьох архієреїв на чолі з Філаретом відновити Українську православну церкву Київського патріархату.

Про це на брифінгу в четвер, 20 червня, заявив заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Евстратій (Зоря), повідомляє «Слово і Діло».

Він підкреслив, що Філерет і два архієрея, котрі прийшли на його «собор», відділилися від Православної церкви України, але вони не в праві привласнювати собі назву Київського патріархату.

«Сталося відділення невеликої частини тих, хто належав до єдиної помісної Української православної церкви в нову структуру, яка для того, щоб підтвердити свої можливості і повноваження, привласнює собі історичну назву УПЦ Київського патріархату, але такою не є і бути не може», - озвучив він офіційну позицію Православної церкви України.

За словами архієпископа, остаточне рішення з приводу почесного патріарха Філарета, архієпископа Білгородського і Обоянського Іоасафа (Шибаєва) і єпископа Валуйського Петра (Москальова) та інших учасників зборів УПЦ КП буде ухвалене на Синоді, скликаному з цього приводу. Синод відбудеться 24 червня в Михайлівському Золотоверхому соборі.

Разом з тим, архієпископ Зоря додав, що називати подію розколом не слід.

«Розкол відбувається, коли церква розділяється через важливі догматичні або канонічні питання. А коли три архієреї, два із яких представляють одну єпархію в Росії з шістьма приходами, збирають збори, в яких бере участь 200 чоловік, але реально їх було менше, то це відділення, а не поділ або розкол», - сказав Євстратій.

Раніше Філарет звернувся до Зеленського за допомогою.

Також нагадаємо, Епіфаній розповів про ультиматуми Філарета.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: