ЗМІ повідомляють, що КСУ визнав указ про розпуск Ради законним, суд спростовує

Читать на русском
Конституційний суд на закритому засіданні Великої палати в четвер визнав конституційним указ про розпуск Ради і призначення позачергових виборів – ЗМІ.

Конституційний суд України визнав Указ Зеленського про розпуск Ради законним.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на власні джерела, пише «Слово і Діло».

Розпуск Ради: які лазівки використала ВР та чи може КСУ скасувати вибориКСУ сьогодні, 11 червня, розпочав розгляд указу президента України Володимира Зеленського про розпуск Ради.

«Конституційний суд на закритому засіданні Великої палати в четвер визнав конституційним указ про розпуск Ради і призначення позачергових виборів», – повідомило інформоване джерело, зазначивши, що, таким чином, вибори відбудуться 21 червня згідно з указом президента.

За таке рішення проголосували більшість суддів КСУ.

«Указ був визнаний відповідним Конституції. Зараз є 17 повноважних суддів. За це проголосували більшість суддів на засіданні, тобто за це проголосували більш ніж 10 суддів», – повідомило джерело.

Водночас у заяві КСУ йдеться про те, що суд продовжує розгляд справи про розпуск Ради.

«Водночас Конституційний суд України продовжує розгляд цієї справи ... Суд перейшов до закритої частини пленарного засідання для ухвалення рішення у справі, в якій, зокрема, досліджуються висновки членів Науково-консультативної ради Конституційного суду України, amicus Curia від експертів і вчених у галузі права, висновки представників громадських організацій з питань, порушених у конституційному поданні, аналізується досвід органів конституційного контролю зарубіжних країн і численні звернення громадян України», – йдеться в заяві Конституційного суду України.

Суд зазначає, що обговорення в ЗМІ, в тому числі заклики не виконувати рішення суду, є неприпустимими в правовій державі. Особливо, якщо такі заяви лунають із вуст політиків і державних діячів.

«Зокрема, лунають заклики до невиконання рішення Конституційного суду України, залученню до відповідальності суддів Конституційного суду України за ухвалене ними рішення, а також інші категоричні заяви, що неприпустимо в правовій державі. Особливе занепокоєння викликає той факт, що до поширення зазначеної інформації долучаються державні діячі та окремі політики», – йдеться в заяві суду.

Ситуація, згідно із заявою суддів КСУ, викликає стурбованість, оскільки дестабілізує ситуацію в країні й створює умови для тиску на окремих суддів та КСУ загалом.

Раніше Зеленський запевнив, що не впливатиме на рішення КСУ.

Також нагадаємо, були названі терміни рішення КСУ про розпуск Ради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: