Справа Ощадбанку: суд залишив заарештованими рахунки підозрюваного

Читать на русском
Апеляційний суд столиці повідомив, що адвокат підозрюваного запізно звернувся зі скаргою на арешт його майна.

Суд повернув апеляційну скаргу адвоката підозрюваного у кримінальному провадженні про заволодіння 20 мільйонами доларів кредиту Ощадбанку аграрним холдингом «Креатив» на арешт його банківських рахунків.

Таке рішення 10 червня ухвалила колегія суддів Київського апеляційного суду, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, 25 березня Солом'янський райсуд Києва наклав арешт на грошові кошти на рахунках підозрюваного у Укрексімбанку, ПриватБанку, ОТП Банку і Таскомбанку. Не погодившись з таким рішенням, адвокат власника майна подав апеляційну скаргу. Вивчивши її, колегія суддів повернула скаргу назад, оскільки вона була подана з пропущенням строку апеляційного оскарження, а питання його поновлення не поставлено.

Як відомо, за версією слідства, народний депутат Станіслав Березкін у 2013-2014 роках організував злочинну групу, метою якої було заволодіння 20 мільйонами доларів Ощадбанку, виділених аграрному холдингу «Креатив» у вигляді кредиту. На той момент нардеп був фактичним контролером фірми, а його син – співзасновником. За версією слідства, після отримання кредитних коштів, у забезпечення якого були надані елеватор і фіктивний договір, вони відразу ж виведені на рахунки швейцарської фірмі CREATIV TRADING SA й белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів тропічної олії на зазначену суму.

При цьому фактична поставка не була проведена. Надалі $10 млн перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього $7,64 млн перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Інша частина вказаних кредитних коштів у розмірі $2,32 млн була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Також Березкін сам підтвердив той факт, що він інвестував у купівлю заводу «Черноморгідрозалізобетон», під час свідчень у Верховному суді Белізу в 2015 році. За словами правоохоронців, зараз контрольним пакетом акцій «Черноморгідрозалізлбетону» володіють син і дочка Березкіна.

Нагадаємо, суд скасував арешт банківського рахунку оцінювачки, підозрюваної в цьому ж. Також суд скасував арешт майна заступника голови Ощадбанку Ірини Земцової. Раніше суд скасував арешт частини квартири дружини екс-чиновника Ощадбанку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: