У «Нафтогазі» заявили про зниження ціни на газ у червні

Читать на русском
Новий механізм демонструє переваги конкурентного ринку. Ціна змінюється паралельно із ринковими паритетами і, завдяки цьому, споживач отримує чесні умови.

«Нафтогаз» знизить ціну газу для споживачів за ПСО в червні на 7,3%.

Про це повідомили в прес-службі «Нафтогазу» в п'ятницю, 14 червня, пише «Слово і Діло».

Чому Гройсман знову вимагає знизити ціни на газ, а «Нафтогаз» виявиться крайнім?Уряд вимагає від Нафтогазу знизити ціну на газ ще майже на гривню. В компанії говорять, що ціни й так знижені. Про ситуацію поговорили з експертами.

«НАК «Нафтогаз України» розрахувала нову ціну природного газу для потреб населення та інших споживачів за ПСО, яка діятиме в червні - відповідно до постанови Кабінету міністрів України №485 від 5 червня 2019 вона складе 5553,89 грн за 1 тис. куб.м (без урахування ПДВ, вартості доставки і націнки постачальника). Таким чином, у червні ціна газу, по якій «Нафтогаз» продає його газзбутам і постачає споживачам по ПСО, зменшиться на 7,3%, або на 436,11 грн, в порівнянні з травнем», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що постанова уряду №485 передбачає, що «Нафтогаз» для визначення ціни газу по ПСО аналізує 4 показники - ціну для комерційних споживачів за минулий місяць, дані МЕРТ по середньої митної вартості газу за минулий місяць, середньозважену ціну на українській енергетичній біржі, і ціну за урядовою постановою № 867 від 19 жовтня 2018 - компанія обирає із них найнижчу. Найменшою виявилася ціна на українській енергетичній біржі - вона й визначила ціну на червень.

«Новий механізм демонструє переваги конкурентного ринку. Ціна змінюється паралельно із ринковими паритетами і, завдяки цьому, споживач отримує чесні умови. Ми сподіваємося, що уряд найближчим часом також погодиться із нашою пропозицією щодо повної відміни цінового регулювання, що на додаток до прозорого ціноутворення дозволить кінцевому споживачеві обирати постачальника газу», - зазначив голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Раніше «Нафтогаз» назвав обсяг газу в сховищах на початку літа.

Також нагадаємо, суд зобов'язав розкрити інформацію про премії в «Нафтогазі».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: