Чому Гройсман знову вимагає знизити ціни на газ, а «Нафтогаз» виявиться крайнім?

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Знизити ціни на газ можна не лише на гривню, але й на більше. Питання в тому, хто за це заплатить.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

«Зрозуміла логіка Гройсмана. Він іде на вибори й хизуватиметься, що зміг домогтися від монополіста ще більшого зниження тарифів. Однак це шлях у нікуди, шлях до хаотизації економічного життя», – зазначив Гончар.

За його словами, «Нафтогазу» слід готуватися до зими, до того ж до непростої зими, коли Росія готує переривання транзиту в Україну.

«Доречніше було б, якби Кабмін сприяв вирішенню питання щодо залучення додаткових коштів для закупівлі газу до підземних сховищ. Це дійсно стратегічне завдання. Тому що вимога знизити ціни на газ – це суто політичний трюк перед виборами, щоб забезпечити собі місце в парламенті», – пояснив він.

«А що буде за кілька місяців? Що буде взимку? Чомусь про це не думають. Це показує всю нікчемність претендентів на депутатські мандати. Вони мислять, як одномоментні політики, а не державні діячі», – додав експерт.

За всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифівВолодимир Зеленський не давав обіцянок знизити тарифи на комуналку. А отже, не міг і зріктися такої обіцянки. Натомість експерти вже стежать за виконанням решти обіцянок Зеленського.

На його думку, в цій ситуації спротив «Нафтогазу» доречний і виправданий.

«Де гарантії, що потім ще не вимагатимуть знизити ціни на газ? Знайдеться той, хто говоритиме, що ціни на європейських хабах впали. Так ціни знизились, але це хороший момент, щоб запастися газом на зиму, а вже потім думати про інше», – уточнив він.

«Якщо «Нафтогазу» зменшувати його надходження, оскільки що менше й дешевше він продасть, то менше в нього буде коштів, то звідки компанія візьме кошти на закачування до підземних сховищ? А взимку зроблять крайнім «Нафтогаз». А що робили влітку? Знизили ціни на газ. Тільки всі про це забудуть, адже влітку тепло, питання газу нікого не турбує. А взимку, коли буде холодно, ситуація виглядатиме інакше», – резюмував Михайло Гончар.

Як відомо, уряд вимагає від «Нафтогазу» знизити ціну на газ у липні ще майже на гривню. У компанії говорять, що ціни й так знижені.

Як писало «Слово і Діло», за всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Раніше ми дізнались, як зміняться тарифи до 2021 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: