Суд зобов'язав розкрити інформацію про премії в «Нафтогазі»

Читать на русском
Суддя ухвалив рішення зобов'язати Нафтогаз надати інформацію та копії документів у відповідь на запит на публічну інформацію.

Опублікований повний текст рішення Шостого апеляційного адміністративного суду про розкриття інформації про премії працівникам НАК «Нафтогаз України» в зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді.

Як пише «Слово і Діло», відповідне рішення ухвалили за позовом Українського інституту з прав людини до «Нафтогазу України», повідомляє «Доступ до правди» у вівторок, 28 травня.

«Інформація про прізвища, імені, по батькові та посади всіх співробітників і членів правління ПАТ НАК «Нафтогаз України», які отримали премії в зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді в спорі з ВАТ «Газпром» за транзитним контрактом, а також інформацію про розмір виплаченої премії, відповідно до закону України «Про доступ до публічної інформації», є публічною інформацією й може бути надана за запитом на інформацію», – йдеться в постанові суду.

Також суддя ухвалив рішення зобов'язати «Нафтогаз» надати громадській організації «Український інститут з прав людини» інформацію та копії документів у відповідь на запит на публічну інформацію від 4 липня 2018 року.

Зазначається, що раніше «Нафтогаз» відмовився назвати імена тих, хто отримав премії за Стокгольмський суд, аргументуючи свою відмову відповідати на запит тим, що надання такої інформації не є необхідним для захисту інтересів національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Раніше інформаційне агентство «Українські новини» подало позов до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою зобов'язати «Нафтогаз» надати список посадових осіб компанії, які отримали премії за перемогу в Стокгольмському арбітражі над «Газпромом».

Нагадаємо, наприкінці травня 2018 року стало відомо, що наглядова рада «Нафтогазу» ухвалила рішення про виплату бонусів правлінню компанії в зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражі в спорі з «Газпромом». Їх розмір затвердили в розмірі 1% від суми виграшу за транзитним контрактом, яка склала 4,56 млрд доларів. Гройсман вимагав переглянути рішення «Нафтогазу» про премії.

Пізніше стало відомо, що голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв отримав 7,9 млн доларів премії й переказав їх своїй матері в США. У січні цього року глава Кабміну заявив, що з правлінням компанії буде укладений новий контракт, який передбачає «нормальні» ринкові зарплати для керівництва. Новий контракт із Коболєвим поки не уклали, а чинний закінчився в березні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: