Переговори щодо транзиту газу відклали – «Нафтогаз»

Читать на русском
До обговорення дати тристоронніх переговорів сторони повернуться тільки у вересні, повідомив виконавчий директор Нафтогазу.

Нафтогаз України шкодує, що тристоронні переговори між Україною, Євросоюзом та Росією щодо транзиту газу після 2019 року відкладаються.

Як пише «Слово і Діло», про це в четвер, 13 червня, написав виконавчий директор компанії Юрій Вітренко на своїй сторінці в Facebook.

Він привітав зусилля віце-президента Єврокомісії Мароша Шефчовича щодо дати наступної «тристоронки» в ході його візиту в Росію.

«На жаль, як ми чуємо, ця тристороння зустріч знову відкладається. Її не буде ні в червні, ні в липні, ні в серпні. І тільки у вересні російська (сторона, - ред.) буде готова обговорювати час наступної зустрічі», - зазначив Вітренко.

Тепер Москва нібито чекає формування нового уряду в Україні за результатами парламентських виборів, додав він.

«Але насправді причина очевидна - після того як Україна і ЄС зайняли консолідовану позицію, що транзит через Україну повинен здійснюватися за справедливими європейськими правилами, для РФ ці переговори стали нецікавими», - пояснив топ-менеджер Нафтогазу.

За його словами, схоже, що Росія чекає »переговорників», які будуть «здавати інтереси України, а не домовлятися про цивілізовані і справедливі правила для всіх сторін».

Як підкреслив Вітренко, зараз українська сторона повинна пояснювати західним партнерам, що і Україну, і Європу намагаються обдурити, як обманювали в 2009 році, а також що дієві заходи - це припинення будівництва Північного потоку - 2 та ефективне антимонопольне розслідування за скаргою Нафтогазу проти Газпрому.

«(Україна повинна також, - ред.) готуватися до припинення транзиту з 2020 року, при цьому через міжнародний арбітраж, отримуючи за це компенсацію», - підсумував він.

Нагадаємо, Марош Шефчович у травні відвідав Київ, де обговорив газові питання з президентом України Володимиром Зеленським.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: