Криза в Молдові. Чому Україна має допомогти?

Читать на русском
Богдан Яременко

Ситуація може призвести або до хаотизації сусіда, або до посилення впливу Росії. Ані того, ані іншого нам не потрібно. Україні потрібна більш активна позиція у врегулюванні кризи в Молдові.

Про це в своєму блозі написав дипломат, екс-генконсул України в Стамбулі, голова правління БФ «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко, пише «Слово і Діло».

«Формальна реакція, заява МЗС є. Її варто підтримати. Є рішення РНБО про певну підготовку на власній території. Тобто перехідний період передачі влади – цікаво, що він розпочався не перед інавгурацією, а після – не завадив Україні проявити себе», – зазначив Яременко.

Але йдеться про сусідню країну, де розвиток нинішньої кризи може привести або до хаотизації Молдови, або до посилення впливу Росії. Ані того, ані іншого Україні не потрібно апріорі, додав він.

Подальше загострення внутрішньополітичного життя в Молдові – це продовження оточення України поясом нестабільності. Посилення російського впливу – той самий результат.

«Наслідком буде ситуація, за якої Україна буде змушена надовго розпорошувати оборонні та безпекові ресурси, щоб перекрити всі напрямки загрози», – уточнив дипломат.

Це вказує на необхідність діяти рішучіше й наполегливіше. Зокрема, безпекові приготування мають підкреслити нашу готовність в разі звернення прийти на допомогу Молдові, підкреслив він.

«Батогом має бути план економічного, політичного та військового реагування в разі зміни Молдовою курсу на інтеграцію до ЄС і співробітництво з НАТО», – акцентував експерт.

«Політичні приготування (в умовах відсутності посла) мають включати відрядження до сусідньої держави спеціального уповноваженого президента України з мандатом на консультації з усіма сторонами протистояння, а також усіма зовнішніми партнерами з метою врегулювання ситуації й пошуку політичного розв’язку кризи», – пояснив він.

На його думку, надання території України та медіація переговорів – це недостатній мінімум можливих пропозицій з боку України.

«А діяти швидко й рішуче сьогодні – це заощадити гроші завтра», – резюмував Богдан Яременко.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що ситуація в Молдові є ймовірною загрозою для півдня України.

Як повідомлялося, Україна посилила контррозвідувальний режим на кордоні через кризу в Молдові.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: