Суд не продовжив слідство в справі екс-посадовців «Укргазвидобування»

Читать на русском
Столичний райсуд відмовив головному антикорупційному прокурору у продовженні слідства у справі колишніх посадовців української газодобувної компанії.

Суд відмовився продовжувати строки розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього начальника механіко-енергетичного департаменту Володимира Микитіна та ексдиректора із підготовки та транспортування газу ПАТ «Укргазвидобування» Олександра Гордієнка в одержанні відкатів.

Таке рішення 6 червня ухвалила слідча суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вікторія Жовноватюк за результатами розгляду клопотання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, повідомляє «Слово і Діло».

Так, Холодницький просив суд продовжити слідство у справі «Укргазвидобування», оскільки завершити його у встановлені строки не є можливим. Вивчивши клопотання, суддя Жовноватюк відмовила у його задоволенні. Мотивація такого рішення поки що невідома, оскільки в реєстрі судових рішень оприлюднена лише коротка частина ухвали.

Нагадаємо, Микитіну та Гордієнку повідомили про підозру. Як встановило слідство, вони організували схему систематичного отримання неправомірної вигоди від представників підприємств, що спеціалізуються на реалізації професійної техніки для потреб нафтогазовидобувної сфери. Зазначені нібито хабарі вони отримували за сприяння й неперешкоджання в участі в закупівлях «Укргазвидобування», виконання вже укладених договорів із постачання обладнання для потреб держкомпанії та незастосування штрафних санкцій за прострочення термінів поставок обладнання, передбачених договорами.

Крім того, СБУ встановила, що чиновники «Укргазвидобування» за посередництва директора та засновника ТОВ «Торговий дім «МІК Трейд» Сергія Шаповалова отримують неправомірну вигоду від засновника ТОВ «МІК» Олега Мітрохіна за неперешкоджання останньому в здійсненні поставок нафтогазовидобувного обладнання, проведенні своєчасної оплати, незастосуванні штрафних санкцій за договорами, укладеним між ПАТ «Укргазвидобування» та ТОВ «МІК», загальною вартістю 222,4 млн грн.

За даними СБУ, Микитін і Гордієнко за вказаною схемою отримали хабарів на суму 1 млн дол. Як вказується, до цієї суми неправомірної вигоди також входить винагорода за протиправне зменшення штрафних санкцій до ТОВ «МІК» із 7 млн грн до 1 млн грн. До того ж правоохоронці вважають, що Микитіну у вигляді хабара Мітрохін передав Toyota Land Cruiser 200 2015 року випуску.

У спецслужбі також є дані, що звільнені чиновники «Укргазвидобування» могли отримати хабарів на 6,3 млн грн від голови наглядової ради ПАТ «Черкаський автобус» Олександра Дороша за посередництва товариша Микитіна.

Раніше суд скасував арешт грошей екс-чиновника «Укргазвидобування». Також в цій справі не заарештували майно пов'язаної особи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: