Зеленський пішов із КСУ після вступної промови (доповнено)

Читать на русском
Конституційний суд почав відкриту частину розгляду конституційності указу президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної ради 8 скликання. Президент пішов із суду.

Конституційний суд почав відкриту частину розгляду конституційності указу президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної ради 8-го скликання.

Як пише «Слово і Діло», розгляд у справі №1-152,2019 веде Наталя Шаптала, суддя-доповідач – Віктор Кривенко.

Шаптала повідомила, що на засіданні присутні 17 суддів КС, кворум є.

Президент Володимир Зеленський у своєму вступному слові нагадав, чому він розпустив парламент і зазначив, що залишає суд, щоб потім не було слів про можливий тиск на суддів.

«Дякую, що мене запросили, здається це вперше в історії України. Сьогодні я тут, чим висловлюю свою повагу до Конституційного суду, як інституції і особисто до кожного з вас. Не мені розповідати вам, що таке дух і буква закону. Я впевнений, що рішення про розпуск Верховної ради відповідає обом цим критеріям. Про відповідальність духу закону свідчить багато факторів: громадяни України не просто не вірять Раді, рейтинг 4%. Народ аплодує рішенню про розпуск Ради. Люди впевнені, що оспорювання цього рішення це просто спроба народних депутатів на кілька місяців втриматися за свої крісла. Зараз суспільство уважно слідкує за цією справою. Ви точно це знаєте, і думаю, ухвалите справедливе рішення, за яке нам не буде соромно перед українцями», – заявив він.

Зеленський також додав, що його позицію в КСУ доводитиме його представник Федір Веніславський. Після цього Зеленський залишив залу засідання.

Раніше велика палата Конституційного суду України на засіданні ухвалила постанову про розгляд указу у формі усного провадження. Крім того, відповідно до статті 75 ЗУ «Про Конституційний суд України», Велика палата КСУ визнала конституційне провадження цієї справи невідкладним.

Нагадаємо, під час інавгурації Зеленський заявив про розпуск парламенту.

Пізніше указом глава держави також призначив дострокові вибори на 21 липня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: