Забруднення річки Рось: дані першої експертизи

Читать на русском
Державна екологічна інспекція у Вінницькій області відібрала проби води зі ставка Панського, річки Фоса і річки Рось, які постраждали в результаті витоку хімічних речовин.

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області відібрала проби води зі ставка Панського, річки Фоса і річки Рось, які постраждали в результаті витоку хімічних речовин.

Результати експертизи оприлюднені на сайті Держекоінспекції в понеділок, 10 червня, пише «Слово і Діло».

Забруднення річки Рось хімікатами: для яких населених пунктів існує загрозаMercedes Sprinter біля села Збаржівка через ДТП перекинувся і загорівся. За даними поліції, в авто перевозили інсектицид середньої й низької токсичності, який застосовується для боротьби з комахами-шкідниками.

Як повідомляється, на місці події в селі Збаржівка Погребищенського району Вінницької області фахівцями протягом 9 червня були відібрані проби води зі ставка Панського, розташованого на річці Фоса (в місці розливу), річки Фоса (200 м нижче місця розливу) та річки Рось (100 м нижче впадання р. Фоса). Фахівці провели вимірювання семи показників за допомогою експрес-методів.

За результатами вимірювань встановлено:

  • низький вміст розчиненого кисню (від 2,92 до 3,8 мг/дм3 в ставку Барському та р. Фоса; 3,08 мг/дм3 в р. Рось 100 м нижче впадання р. Фоса при нормативному змісті не менше 4,0 мг/дм3);

  • наднормативний вміст азоту амонійного в ставку Панському, p. Фоса, р. Рось 100 м нижче впадання р. Фоса;

  • наднормативний вміст нітритів у ставку панському і р. Фоса.

Вміст забруднюючих речовин у пробі води, відібраній в р. Рось (с. Борщагівка, на кордоні Вінницької та Київської областей) не перевищує нормативних значень; вміст розчиненого кисню задовільний і становить 5,19 мг/дм3.

Напередодні повідомлялося, що в селі Збаржівка Вінницької області в річку Рось перекинулася вантажівка з хімічними препаратами, внаслідок чого загинула риба і всі мешканці водойм. Прийнято рішення про припинення водопостачання в місті Біла Церква з 23.00. Пізніше стало відомо, що хімікати, котрі забруднили річку, були викрадені.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: