Витік хімікатів у річку: в ОДА заявили про відсутність небезпеки для людей

Читать на русском
Внаслідок ДТП в Погребищенському районі у водойми потрапили 747 літрів гербіцидів та фунгіцидів різного класу, однак серед них не було небезпечних інсектицидів, що становлять небезпеку для життя людей.

Заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко заявив, що внаслідок ДТП в Погребищенському районі у водойми потрапили 747 літрів гербіцидів та фунгіцидів різного класу, однак серед них не було небезпечних інсектицидів, що становлять небезпеку для життя людей.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє місцеве видання «Вежа».

Витік хімікатів у річку: запасу води для Білої Церкви вистачить на добуОперативна інформація щодо забруднення водойм гербіцидами та стимуляторами росту для сільгоспрослин. Запасу води для Білої Церкви вистачить на одну добу.

Гижко підкреслив, що інформація про витік у притоку річки Рось інсектициду «Нурал-В», поширена раніше в ЗМІ, не відповідає дійсності.

«Усі ці речовини (які потрапили до водойми, - ред.) - це речовини другого-третього класу небезпеки. Після використання деяких з них на полях можна працювати вже через день або на третій день. Станом на 8 ранку 10 червня у результаті забору води на кордоні Вінницької та Київської областей не зафіксовано концентрацій небезпечних речовин, які перевищують гранично допустиму норму», - підкреслив чиновник.

Він пояснив, що такі норми перевищено лише безпосередньо на місці потрапляння гербіцидів та фунгіцидів у воду. Зазначається, що та частина водойми огороджена обмежувальними стрічками, а місцеве населення попередили про небезпеку.

Замглави ОДА також поінформував, що мешканці населеного пункту - 257 жителів села - забезпечені питною водою. Чиновники обіцяють стежити за рівнем забрудненості води в цілодобовому режимі.

Крім того, вказано, що у притоці річки Рось та найближчих водоймах не зафіксовано загибелі риби або іншої фауни.

«Зараз ми спостерігаємо підвищення температури, відтак риба може гинути через недостатність кисню у воді. Але масового мору риб чи жаб ми не фіксуємо. Якщо побачимо мертву рибу - спочатку з'ясуємо, від чого вона загинула, а потім повідомлятимемо», - заявили в ОДА.

Нагадаємо, через витік хімікатів у Вінницькій області комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та НС Білоцерківського району Київської області прийняла рішення про припинення роботи водозабору з 23:00 9 червня, запасу води для Білої Церкви вистачить на одну добу.

У Вінницькій області автомобіль з хімікатами впав у річку, в результаті чого стався витік і забруднення води річки Рось. Так, 9 червня у селі Збаржівка Погребищенського району Вінницької області вантажний мікроавтобус Mercedes Bens Sprinter з'їхав у ставок, перекинувся і загорівся.

Вогнем було пошкоджено каністри з гербіцидами і стимуляторами росту для сільгоспрослин, вміст яких (близько 800 л) потрапив у ставок з подальшим витоком у річку Рось.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: