Забруднення річки Рось хімікатами: для яких населених пунктів існує загроза

Читать на русском
Тетяна Тимочкоголова ВЕЛ, еколог

Надзвичайна ситуація, яка сталась у Вінницькій області, становить загрозу для населених пунктів, розташованих за течією Росі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

«Надзвичайна ситуація, яка сталась у Вінницькій області загрожує Росі за всією течією. Це отруйні речовини. Досить тривалий час концентрації речовини були у воді, тому, звичайно, отрута потрапила у водний ресурс. Те, що загинула вся риба саме в місці аварії, свідчить про те, що отрута була там тривалий час, і тепер вона зноситься далі за течією Росі», – зазначила Тимочко.

За її словами, це становить загрозу для населених пунктів, розташованих за течією Росі. Однак якщо в Білій Церкві та Умані є інші альтернативні джерела водопостачання, то Корсунь такого альтернативного джерела не має.

«Корсунь розташований на кристалічному щиті, там практично немає свердловин. Все місто користується водою лише з Росі. ГЕС, які стоять на Росі, й раніше затримували течію річки та не пропускали воду. Зараз, коли власники гідротехнічних споруд затримуватимуть цю воду, вона осідатиме на річкових мулах і потім поступово зноситиметься», – пояснила вона.

Тому отруєння буде розтягнуте в часі. Всеукраїнська екологічна ліга вже сформувала пропозиції та вимоги до органів влади з тим, щоб, по-перше, попередити людей за течією річки Рось нижче Білої Церкви, підкреслила експерт.

«Чомусь говорять лише про Білу Церкву, але найбільша загроза нижче за течією. Це міста Богуслав і Корсунь, де немає іншого джерела водопостачання, крім самої Росі», – уточнила вона.

По-друге, слід терміново провести нараду та перевірку всіх агрофірм, які мають доступ до отруйних речовин, щодо правил поводження з цими отруйними речовинами, акцентувала Тимочко.

«Тому що ми стикнулися з абсолютною безконтрольністю», – додала вона.

Окрім того, найголовніше зараз – змусити власників гідротехнічних споруд за течією Росі відкрити задвижки й пропустити цю воду, ці отруйні речовини. ВЕЛ уже звернулася до органів прокуратури Вінницької, Київської та Черкаської областей із тим, щоб вони втрутилися в цю надзвичайну ситуацію, де порушене природоохоронне законодавство, наголосила фахівець.

«Ситуація засвідчила повну бездіяльність Міністерства екології, Семерака та Державної екологічної інспекції, яку нібито реформують, але насправді вона повністю паралізована й не може проводити навіть перевірки таких небезпечних підприємств», – резюмувала Тетяна Тимочко.

Як відомо, в п'яти районах столичної області заборонено користуватися водою з річки Рось, до притоки якої потрапили хімікати з мікроавтобуса, що перекинувся. В Білій Церкві вже перекрили водопостачання для жителів.

Нагадаємо, 16 жовтня 2018 року міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак заявив, що планує до 2030 року збільшити до 30% кількість водних об’єктів із добрим екологічним станом. Із переліком обіцянок міністра екології можна ознайомитися в його досьє.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: