Криза у Вірменії: ймовірність дострокових виборів і конфлікту з Азербайджаном

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Зрозуміло, що людина, яка виконує обов'язки прем'єра, вважається в них кимось на кшталт Юрія Бойка в нас. Карапетян тісно співпрацює з «Газпромом», Медведєвим. Але ситуація у Вірменії – це абсолютно внутрішньовірменський процес. Максимально дистанціювалися від нього і США, і РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи ситуацію у Вірменії та відставку прем'єр-міністра Сержа Саргсяна.

«Сьогодні перемогла опозиція. Вона вимагає відставки всієї партії влади. Цілком зрозуміло, що провернув колишній президент – зміни до Конституції були внесені для того, щоб стати прем'єром і правити довічно. Це не влаштувало би будь-яку країну в XXI столітті. Тому ми можемо говорити про процес демократизації у Вірменії, але в ньому немає зовнішніх факторів. Тут немає впливу ані США, принаймні безпосередньо, ані РФ», – зазначив Мішин.

Тому, на його думку, малоймовірно, що відбудеться повна зміна політичної влади.

«Навряд чи відбудуться дострокові вибори. У Вірменії, звісно, досить унікальний особливий шлях. Але те, що сталося, для них уже є досягненням», – підкреслив він.

Прем'єр Вірменії Саргсян подав у відставку: реакція соцмережПротести у Вірменії, які тривають вже 10 днів, змусили прем'єра Сержа Саргсяна подати у відставку.

Також, за його словами, не варто прив'язувати Азербайджан.

«Арабська весна в Центральній Азії навряд чи повториться», – додав фахівець.

«Вибори в Азербайджані відбулися, поля опозиції витоптані, але нове покоління ще не з'явилося. У Вірменії яскравіші політики, хоча коли лідер вірменської опозиції починав свою діяльність, майже ніхто не вірив, що в нього щось вийде. Просто потрапив у потрібний час. В Азербайджані немає такої ситуації та яскравих політичних сил», – уточнив він.

Крім того, якщо говорити про бідну Вірменію, то Азербайджан, навпаки, має певні успіхи, підвищення доходів громадян, наголосив експерт.

«Тому у Вірменії свій особливий шлях, а в Азербайджану – свій», – резюмував Андрій Мішин.

Як повідомлялося, 25 квітня мали відбутися переговори Нікола Пашиняна та Карена Карапетяна щодо дострокових виборів, але вони були скасовані.

«Слово і Діло» розбиралося, що в соціальних мережах думають про рішення Саргсяна піти у відставку та його наслідки для Вірменії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: