Мир на Донбасі: чи можливо перезавантажити Мінський процес

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Кучма пішов тому, що в нього існували розбіжності з Порошенком, а роль «весільного генерала» він виконувати не хотів. Так само пішов Безсмертний. Тому умовою повернення Кучми, ймовірно, було забезпечення йому карт-бланшу та прямої комунікації з президентом.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Саакян.

«Мінські угоди багато в чому обмежені в своїх інструментах від самого початку, виходячи з очікувань, які до нього є – припинення вогню, шляхи знаходження миру. Для цього потрібна політична воля. «Мінськ» не має інструментів для цього», – зазначив Саакян.

«Потрібен Нормандський формат, двосторонній формат Волкера-Суркова або інші формати, за допомогою яких можна знайти змістовне рішення. Далі вже про деталі втілення можна домовлятися в Мінську», – уточнив він.

На його думку, чекати на прорив не варто. Ніхто не має ілюзій, що російсько-українська війна є наслідком багатьох причин. Перш за все, того, що світова система безпеки не змогла адекватно відреагувати на ці загрози. По-друге, українська держава була занадто слабкою, щоб усвідомлювати, що РФ має свої загарбницькі амбіції, й оборонятися.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Відповідно, «Мінськ» не має жодного інструменту, щоб щось вирішити. Тому чекати, що можна підписати якийсь додатковий папірець, який перезавантажить процес і забезпечить завершення війни, завершення гарячої фази війни, вкрай інфантильно», – підкреслив експерт.

Можливе обговорення техногенної безпеки, гуманітарних питань у Мінському процесі. Мінську групу доцільніше взагалі концентрувати на цих питаннях, щоб політики та воєнної компоненти було мінімум, але при цьому були людська та соціальна компоненти, додав він.

«Принаймні так можна обходити «політичні міни» й вирішити питання хоча б простих людей, які страждають від військових дій та окупації», – резюмував Олег Саакян.

Нагадаємо, будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв, що вестиме інформаційну війну для припинення бойових дій на Донбасі.

Також Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: