Вступ до НАТО підтримують понад 50% українців

Читать на русском
Проти вступу України в Північноатлантичний альянс виступають 31 відсоток опитаних громадян.

Більше 50% українців підтримують вступ до НАТО. Про це свідчать дані опитування, оприлюднені в середу, 5 червня, соціологічною групою Рейтинг.

Про це пише «Слово і Діло».

«Підтримка прозахідного вектора надалі переважає: 62% - за вступ України в Європейський Союз (22% - проти), 53% - до НАТО (31% - проти). У разі вибору декількох векторів економічної інтеграції: 57% - за вступ до ЄС, 24% - за рівновіддаленість від Росії і Заходу, 10% - за вступ до Митного союзу», - йдеться в повідомленні.

При цьому підтримка європейської та євроатлантичної інтеграції відчутно переважає в центральних і західних регіонах, серед виборців Європейської солідарності, партії Голос і Громадянської позиції.

Крім того, дві третини опитаних - за те, щоб українська мова була єдиною державною мовою, 21% виступають за надання російській державного статусу, ще 11% - за її офіційний статус.

Найбільше тих, хто виступає за статусність російської мови, - серед жителів Сходу, тих, хто спілкується нею постійно, а також виборців Опозиційної платформи - За життя.

Згідно з опитуванням, 65% українців вважають Росію агресором, 27% - протилежної думки. При цьому більше 60% - за дипломатичні шляхи врегулювання проблеми війни на Донбасі (38% - за припинення військових дій і заморожування конфлікту, 22% - за надання цим територіям самостійного або федеративного статусу в складі України).

Тільки 5% - за повне відділення окупованих земель. З іншого боку, 18% підтримують продовження військових дій до повного відновлення української влади на всій території Донбасу.

Опитування проводилося з 29 травня по 3 червня 2019 року у формі особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Аудиторія опитування - населення України віком від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження - не більше 2,2%.

Раніше повідомлялося, що президент Володимир Зеленський планує винести на референдум питання вступу України в НАТО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: