Крок до НАТО: в Україні готується реформа військових звань

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроект, який змінює систему звань в українській армії. Документ скасовує звання прапорщиків та мічманів і запроваджує повноцінну лінійку сержантських звань, які відповідають стандартам НАТО. Що це означатиме, якщо зміни набудуть чинності?

Парламент проголосував у першому читанні за великий законопроект №10181, який передбачає зміни до низки законодавчих актів про військовий обов'язок і військову службу. Він стосується приведення військових звань ЗСУ до стандартів НАТО, а саме до вимог STANAG 2116.

Законопроектом запропоновано прибрати звання прапорщика й старшого прапорщика в сухопутних військах та авіації, а також мічмана та старшого мічмана на флоті й запроваджує повноцінну лінійку сержантських звань, ухвалену в західних арміях.

Так у сухопутних військах та авіації пропонується запровадити такі звання: рекрут, солдат, старший солдат, молодший сержант, сержант, старший сержант, перший сержант, штаб-сержант, майстер-сержант, старший майстер-сержант і головний майстер-сержант.

На флоті лінійка виглядатиме так: рекрут, матрос, старший матрос, старшина 2-ї статті, старшина 1-ї статті, головний старшина, головний корабельний старшина, штаб-старшина, майстер-старшина, старший майстер-старшина та головний майстер-старшина.

Чинні офіцерські звання залишаться без змін.

Запропонована законопроектом система військових звань приблизно відповідає тим, що діють в армії США. Так, рекрут, солдат і старший солдат – це американські Private E-1, Private E-2 і Private First Class, тобто рядовий (новобранець), солдат і рядовий «просунутий», який відслужив вже деякий час і мав певні навички.

Наш молодший сержант, найімовірніше, відповідатиме американському капралу (Corporal). Цей фахівець здатний командувати групою з кількох бійців.

Наступний щабель – це сержант. Йому можна довірити командування відділенням з 9-10 осіб.

Український старший сержант, очевидно, відповідатиме американському Staff Sergeant. У підпорядкуванні цього командира може перебувати не лише відділення солдатів, але й капрал разом із сержантом. Далі в нас ідуть перший сержант (у США це Sergeant First Class). Це сержант взводу рівня радника командира взводу. У США такі військовослужбовці відслужили вже не менш ніж 15 років у армії.

Наступний щабель в Україні – це штаб-сержант, який відповідає званню Master Sergeant у США. Для американців це сержант батальйонного рівня (очевидно, у нас це буде ротний сержант).

Український майстер-сержант відповідає американському першому сержанту (First Sergeant). У структурі ЗСУ, очевидно, це буде батальйонний сержант, а ось в американській армії це дуже важливий фахівець, здатний навчати інших солдатів і сержантів, а також бути радником командирів підрозділів чисельністю до 200 осіб.

Далі в Україні йдуть старший майстер-сержант і головний майстер-сержант. Вони відповідають американським Sergeant Major та Command Sergeant Major. Вони діють на рівні військових частин чисельністю від 1000 до 5000 осіб (бригада). У США також існує звання Sergeant Major of the Army. По суті, це головний сержант збройних сил, який представляє інтереси всіх солдатів і сержантів американської армії.

У чому ж різниця? Досі організаційно-штатна структура української армії багато в чому повторювала радянську. А в ній, відповідно до Статуту внутрішньої служби, лише командир відповідає за бойову підготовку та морально-психологічний стан своїх підлеглих. Він же стежить за дисципліною, розпорядком дня, станом матеріальної частини тощо. Сержант у такій структурі може стати заступником командира, але частіше за все лише на взводному рівні. Нинішній український сержант – це лише солдат-строковик, який відслужив певний час в армії.

В американській армії все інакше. Там сержант це радник і помічник офіцера, здатний побудувати власну кар'єру. Саме сержант відповідає за дисципліну, морально-психологічний стан і бойову підготовку солдатів. Як бачимо, в американській армії таких помічників мають командири всіх рівнів – існують сержанти взводів, рот, батальйонів, бригад і, нарешті, сержант збройних сил. Запорукою просування сержантською вертикалю є професіоналізм, лідерські якості й авторитет серед солдатів та інших сержантів.

В Україні вже почали готувати сержантів за НАТОвським зразком. Однак повноцінний сержантський корпус у ЗСУ сформувати було неможливо саме через старі положення Статуту, в якому не була передбачена «західна» сержантська вертикаль, а вся відповідальність покладалася на командирів. Законопроект №10181 усуває цей недолік. Він не просто запроваджує нові військові звання, а й вносить зміни до Статуту внутрішньої служби, передбачаючи в ньому посади головних сержантів частин і підрозділів. Серед іншого, ці головні сержанти мають бути радниками командирів і прямими начальниками для інших солдатів і сержантів.

Якщо законопроект №10181 буде ухвалений, це стане ще одним кроком у бік західних стандартів управління збройними силами. Однак наскільки ці стандарти будуть ефективними, покаже лише час.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: