Чутки про дефолт і шанс на мир: що показав візит Зеленського до Брюсселя

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Зеленський озвучив усе те, чого від нього чекали, іншого вибору не було. Все було цілком передбачувано.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Золотарьов.

Стратегічний курс України – на набуття повноправного членства в ЄС і НАТО

«Іншого шляху, окрім як у напрямку НАТО, в України немає. Конфлікт з РФ це довів. Реформувати армію й рухатися в бік НАТО потрібно було ще за Кучми. Ну, або мати свою сильну армію, як у Швейцарії. Але НАТО добре тим, що воно коштує дешевше для його членів, ніж спроба оборонятися самостійно», – зазначив Золотарьов.

Тому Зеленський озвучив цілком передбачувану позицію. Якби він озвучив щось інше, тоді варто було б переживати, додав він.

До Брюсселя чи до Москви: перші закордонні візити президентів УкраїниВіктор Ющенко в першу закордонну поїздку поїхав до Москви, а Віктор Янукович – до Брюсселя.

На його думку, в зовнішній політиці України вже не може бути кардинальних змін, хто б не став президентом.

Інформація про нібито запланований дефолт – чутки

Більшою мірою Коломойський використовує ситуацію на свою користь на хвилі приходу Зеленського. Такий стиль поведінки цілком у стилі олігарха, уточнив експерт.

«З огляду на інформацію про зв'язки з Коломойським, Зеленському потрібно було зробити заяву. Навіть для того, щоб хоча б мати вагу серед своїх підлеглих, він має демонструвати самостійність і незалежність. Те, що Коломойський намагається влізти в цю історію, дати зрозуміти, що він тут усім «рулить», характерно для його персони», – підкреслив він.

За його словами, Зеленському потрібно показувати свою незалежність, однак це ще не остання ситуація з Коломойським.

«У президента ще буде можливість себе проявити на практиці, цим все не вичерпається», – припустив Золотарьов.

Тим більше Коломойський також мав розуміти, навіть якщо він надавав допомогу, то в ролі президента Зеленський не зможе робити речі, які виходять за певні межі, акцентував він.

«Можливо, на це й не розраховувалося. Радше був розрахунок на те, що поки всі розбиратимуться, хто кому головний, він встигне вирішити якісь питання під себе. Зеленському нічого не залишається, окрім як говорити, що він не має до цього стосунку. В нього будуть ще ситуації, коли доведеться це підтвердити», – пояснив політолог.

«Мінськ» і припинення вогню на Донбасі

На його думку, Україна поки нічого не може зробити, щоб перезавантажити Мінські угоди.

«Хіба що воювати. Але Зеленський – це не партія війни. Тому продовжуватимуть тягнути те, що вже досягнуто, вести якісь переговори. Власне, для цього й повернули Кучму», – наголосив він.

Призначення Кучми говорить про те, що в питанні Донбасу нічого не зміниться. У команди Зеленського від самого початку не було ідей.

«Зазвичай команда йде вже з ідеями, розмахує ними на виборах, а потім, прийшовши до влади, не виконує їх. Рідко буває, що обіцяне під час виборів виконують. Чому в Америці так критикують Трампа? Тому що він якраз той рідкісний виняток, коли буквально робить усе те, що обіцяв. Але за багато років усі звикли, що політики не виконують обіцянок», – підкреслив фахівець.

У ситуації із Зеленським не було навіть конкретних обіцянок щодо Донбасу. Було невиразне бурмотіння щодо цього. Призначення Кучми – це маркер того, що ідей немає.

Тому ситуація на Донбасі зберігатиметься й надалі. Однак є ризик. Коли правила не визначені, будь-яка сторона може трактувати події як завгодно, додав він.

«Можливо, звичайно, щось трапиться, що допоможе розв'язати конфлікт. Але поки ситуація буде такою ж. На Донбасі стрілятимуть, а в нас – показуватимуть, що хочуть усе вирішити», – резюмував Володимир Золотарьов.

Більше про перші закордонні візити президентів України – на нашій інфографіці.

«Слово і Діло» вивчило, які укази та призначення підписували президенти в перші та останні дні на посаді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: