Закон про імпічмент: що може бути мотивацією для нардепів

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Не обов'язково вносити правки до Конституції й змінювати три чверті на дві третини. Все можна вирішити без цих змін.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Дуда.

Він звернув увагу, що на сьогодні вже є кілька питань, для яких є конституційні норми, але немає механізму. Наприклад, ми маємо гарантії на референдум, але провести його не можемо, адже немає закону.

«Ми маємо інститут імпічменту, але не маємо відповідного законодавчого забезпечення щодо його діяльності. В тому числі це стосується діяльності ТСК», – зазначив Дуда.

На його думку, більшою мірою застереження про те, що слід вносити зміни до Конституції й змінювати норму про три чверті голосів, даремні.

«Наразі є апелювання до того, що потрібно вносити зміни до Конституції, змінювати норму на дві третини й лише тоді ухвалювати. Однак це не обов’язково. Все можна реалізувати в чинному конституційному полі. Інакше цей процес затягнеться», – підкреслив він.

Законопроект Зеленського про імпічмент не передбачає політичної відповідальності президентаУ законопроекті Зеленського про імпічмент не йдеться про політичну відповідальність президента.

Якщо в країні немає правового механізму, то працюють нелегітимні прийоми, але легітимні з точки зору суспільного схвалення, уточнив політолог.

«Вулиця, яка усуває президента від влади, – це відповідь на те, що немає легітимної процедури», – додав він.

Наразі ситуація непрогнозована, однак стимул у депутатів є, акцентував експерт.

«Це змусить нового президента більше рахуватися з парламентом. Однозначно, закон про імпічмент президента – це посилення парламенту та послаблення президента. Це може бути мотивацією», – пояснив він.

Якщо дивитися на законодавче врегулювання цієї процедури, то її можна розцінити як об’єктивне посилення парламенту, пояснив він.

«Якщо дивитися з точки зору інтересів парламенту, то це плюс до його компетенційної сили», – резюмував Андрій Дуда.

Раніше «Слово і Діло» з’ясувало, що законопроект Зеленського про імпічмент не передбачає політичної відповідальності президента.

Нагадаємо, 30 січня 2019 року, будучи кандидатом на посаду президента України, Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі пообіцяв підготувати законопроект «Про імпічмент президента України».

Як відомо, законопроект Зеленського пропонує затверджувати рішення про імпічмент президента України не менш ніж трьома чвертями голосів нардепів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: