МЗС відреагувало на можливе повернення Росії до ПАРЄ

Читать на русском
Київ перегляне ставлення до ПАРЄ в разі повернення до неї російської делегації, заявили в МЗС.

Повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) становить загрозу довіри до цієї організації, тому Україна має намір скоригувати ставлення до неї.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив заступник голови МЗС України Василь Боднар в ефірі Українського радіо.

«Ми були готові до цього рішення, оскільки під час голосування декілька тижнів тому ми голосували проти і закликали наших міжнародних партнерів, щоб притягти Росію до відповідальності за скоєні нею злочини. У цьому випадку голосування відбулося не так, як ми того хотіли», - сказав заступник міністра.

За його словами, нічого архікритичного не сталося, але повернення Росії до ПАРЄ несе в собі загрозу підриву довіри до цієї організації.

«У цьому випадку з нашого боку, скоріш за все, буде корекція відношення до цієї організації, оскільки ми вважали, що Рада Європи має забезпечувати, насамперед, права людини та основні положення функціонування демократії. На жаль, Росія цього не робить, і західні країни їй це пробачають», - зазначив Боднар.

Як повідомлялося, напередодні в регламентному комітеті ПАРЄ запропонували заборонити позбавляти депутатів права голосу і деяких інших прав під час перегляду повноважень їхньої делегації. У комітеті запропонували виробити процедуру для оскарження повноважень членів національних делегацій. Схвалений проект резолюції буде розглянуто 24 червня на пленарній сесії Асамблеї.

Як повідомлялося, більш ніж 30 міністрів закордонних справ країн-членів Ради Європи на засіданні в Гельсінкі ухвалили рішення, в якому відкривається шлях для повернення Росії до ПАРЄ за надзвичайною процедурою. У РЄ також дозволили Росії взяти участь у виборах нового генсека.

У Києві це рішення назвали «ганебним» і заявили, що боротьба триватиме в ПАРЄ на рівні депутатів.

Нагадаємо, в 2014 році ПАРЄ застосувала санкції до Росії, позбавивши російську делегацію права голосу. Через це РФ припинила участь у роботі асамблеї.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: