Законопроект про імпічмент президента: за яких умов це спрацює

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Якщо не внесуть правок і для рішення про імпічмент потрібно буде три чверті голосів, то шанси на реалізацію нульові.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров.

«Наявність законопроекту про імпічмент не зможе стати інструментом, який би врегульовував якісь політичні кризи, конфлікти. Якщо вони залишать так, що три чверті мають проголосувати за імпічмент президента, то можна вважати, що це ще одна гарна історія. Діяти цей інструмент не буде», – зазначив Краснопьоров.

Навіть за РФ-агресора ми не мали стільки голосів, додав він.

«Навіть Росія не змусила парламент знайти три чверті голосів. Конституційну більшість – так. Однак це лише дві третини, а не три чверті», – уточнив аналітик.

На його думку, якщо ця норма залишиться, то ми радше отримаємо гарну історію для публіки, але практично це нічого не дасть.

Законопроект Зеленського про імпічмент не передбачає політичної відповідальності президентаУ законопроекті Зеленського про імпічмент не йдеться про політичну відповідальність президента.

«Не було механізму, дали механізм, а він не спрацює, не придатний до реалізації. Потрібно змінити норму про три чверті», – підкреслив він.

Якщо все-таки буде ухвалений інструмент, то слід розуміти, що всі можуть стати жертвою імпічменту, Зеленський у тому числі, акцентував експерт.

«Хто буде першою жертвою, сказати складно. Зеленський може бути хорошим президентом, можливо, навпаки, в ньому розчаруються люди. З іншого боку, це не означає, що йому оголосять імпічмент. Ющенко на низькій підтримці дотягнув до кінця без проблем», – пояснив він.

На його переконання, якщо буде три чверті, то це взагалі нереально.

«Начебто є суспільний запит, у відповідь суспільству щось пропонують, але все поверхово. Проблема в реалізації. Всі знають, що відбулося за Януковича. Тому складно сказати, що взагалі має статися, щоб провести імпічмент», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Раніше «Слово і Діло» з’ясувало, що законопроект Зеленського про імпічмент не передбачає політичної відповідальності президента.

Нагадаємо, 30 січня 2019 року, будучи кандидатом на посаду президента України, Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі пообіцяв підготувати законопроект «Про імпічмент президента України».

Як відомо, законопроект Зеленського пропонує затверджувати рішення про імпічмент президента України не менш ніж трьома чвертями голосів народних депутатів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: