Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 4-7 червня

Читать на русском

Дострокові парламентські вибори в Україні відбудуться 21 липня. До цього часу у Верховній раді залишилося три пленарних тижні, тому народним депутатам потрібно напружитися, щоб встигнути ухвалити всі важливі закони й тим самим, можливо, заробити якісь плюси до рейтингу перед виборами. «Слово і Діло» розбиралося, за що фракції та групи готові голосувати 4-7 червня.

У вівторок депутати почнуть роботу, продовжуючи розгляд законопроекту про сільськогосподарську кооперацію. Далі розглянуть законопроекти про посилення відповідальності за безпідставну відмову в пільговому перевезенні окремих категорій громадян і про посилення відповідальності за порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами.

Гройсман, ЗСУ, освіта: як минув тиждень у РадіВерховна рада цього тижня відмовилася відправити Володимира Гройсмана у відставку й загалом голосувала неохоче.

Близько першої години дня у вівторок Рада перейде до закону про тимчасові слідчі комісії та тимчасові спеціальні комісії (містить норму про імпічмент президента). «Я сподіваюся, що ми зможемо провести обговорення у вівторок після обіду, протягом середи та в четвер близько 10:40-11 години вийти на ухвалення рішення», – зазначив спікер Андрій Парубій.

У четвер після ухвалення закону про ТСК потрібно ухвалити блок законів для співпраці з Європейським союзом, а після обіду парламент може перейти до розгляду Виборчого кодексу. Незважаючи на велику кількість правок до нього, Парубій сподівається, що кодекс вдасться ухвалити на літній сесії.

Фракція «Блоку Петра Порошенка» підтримала запропонований порядок денний. Крім того, голова фракції Артур Герасимов закликав ухвалити законопроект №10181, в якому закладена реформа сержантської вертикалі в армії за стандартами НАТО. Окремо Герасимов зупинився на тому, що президент Володимир Зеленський після виборів ще не повідомив про свою позицію з багатьох ключових питань: «Ми вже почули заяви соратників Володимира Зеленського щодо дефолту України, референдуму про капітуляцію, скасування мовного закону і квот, сумніви щодо планів Кремля по розчленування України. Але ми так і не почули жодної чіткої позиції з цих питань самого Володимира Зеленського».

«Народний фронт» продовжує наполягати на тому, що указ президента про розпуск Верховної ради – неконституційний. Депутати від НФ 24 травня подали до Конституційного суду відповідне подання. Своєю чергою Юлія Тимошенко заявила, що КСУ планує стати співучасником зриву дострокових виборів. «Я хочу попередити Конституційний суд, що, безумовно, буквоїдством зайнятися можна. Але всі знають, що 3 роки коаліції в парламенті не існує й 3 роки порушена Конституція. І саме тому ми маємо зараз усі чітко сказати, що жодного зриву дострокових парламентських виборів бути не може: 21 липня запланували, значить, 21 липня вони мають бути проведені», – заявила лідерка «Батьківщини».

В «Опозиційному блоці» також підтримали розгляд закону про ТСК і нового Виборчого кодексу. З огляду на те, що до кодексу подали більш ніж 4 тисяч правок, Вадим Новинський запропонував переглянути графік роботи Ради й найближчі тижні оголосити пленарними, щоб депутати встигли його ухвалити.

Ярослав Москалюк від «Волі народу» закликав Раду ухвалити ініціативу президента про зміни до закону про державні закупівлі, яка необхідна для проведення виборів. Також він закликав Володимира Зеленського внести кандидатури на посади міністра закордонних справ, міністра оборони, голови Служби безпеки, адже він зареєстрував у парламенті постанови про їх звільнення. «І дайте суспільству відповідь вашого бачення щодо керівництва облдержадміністрацій та всієї прямої виконавчої вертикалі президента. Новий президент уже два тижні працює, а адміністрації живуть своїм старим життям, а то й гірше – взагалі розбалансовані або взагалі не мають своїх голів», – додав Москалюк.

Нагадаємо, комітет із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності цього тижня має розглянути законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: