На що витрачають гроші українці та як відрізняються витрати в регіонах?

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Українці в середньому витрачають 45% всіх доходів на їжу та напої. Водночас витрати в регіонах відрізняються.

Про це в своєму в Facebook написав директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає «Слово і Діло».

«У жителів Волинської, Житомирської, Рівненської та Чернігівської областей найбільше грошей іде на хліб та крупи – 9% від усього, що заробляють. У столиці на ці продукти витрачають менше – 6%. Водночас 11,5% від доходів ідуть на м'ясо та м'ясопродукти. На м'ясі заощаджують жителі Тернопільської, Хмельницької та Вінницької областей – трохи більш ніж 9% від місячного заробітку. Щоправда, найдешевший м'ясний кошик продають саме в Тернопільській області», – зазначив Дорошенко.

На рибу найбільше витрачають у Луцьку, Житомирі, Рівному та Чернігові – 3,5% від доходів. В Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській обласиях ці витрати становлять 2,5% заробленого щомісяця, додав він.

Цибуля та елітна яловичина: звідки в Україну завозять продукти, які стрімко подорожчалиЦибулю в Україну везуть з Узбекістану, капусту – з Македонії, елітну яловичину – зі США, а вершкове масло – з Нової Зеландії.

«Кияни більше за інших українців витрачають на молочні продукти – 7,5% місячного доходу. У Волинській, Житомирській, Рівненській та Чернігівській областях до молока ставляться стримано – віддають не більш ніж 5% загальних доходів. Також у столиці активно купують фрукти – більш ніж 4% від загального доходу сім'ї. В Донецькій та Луганській областях на ці продукти витрачають 2,7% доходів», – підкреслив експерт.

Цибуля та елітна яловичина: звідки в Україну завозять продукти, які стрімко подорожчалиЦибулю в Україну везуть з Узбекістану, капусту – з Македонії, елітну яловичину – зі США, а вершкове масло – з Нової Зеландії.

На овочі найбільше витрачаються жителі Одеської, Херсонської та Миколаївської областей – 4,5% загальних місячних витрат. Солодощів найбільше в Україні купують у Волинській, Житомирській, Рівненській та Чернігівській областях. Найменше грошей на це витрачають кияни – 3% від доходів. Найбільше на алкоголь витрачають у Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях, найменше – в Хмельницькій.

«Відсоток витрат українців на харчування багато років не змінюється. Водночас, якби люди мали більше грошей, то їжа була б здоровішою. Зараз усі намагаються заощаджувати, тому продукти найчастіше небезпечні й неякісні. Так, за останні 5 років стаття витрат, яка показала найбільше зростання, – це ліки та лікування», – резюмував Олексій Дорошенко.

За даними Держстату, за рік середня зарплата українців зросла на 21%. Середня номінальна зарплата жителів України в квітні досягла 10 269 грн.

«Слово і Діло» розібралося, скільки в країні мільйонерів і мільярдерів та в яких регіонах вони живуть.

Раніше «Слово і Діло» поцікавилося, звідки та в яких обсягах везуть до країни чорнозем, картоплю, капусту, яловичину та інші продукти.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: