Заборгованість із зарплати: де в Україні були найбільші борги протягом останніх п’яти років

Читать на русском

«Слово і Діло» відстежує, які зарплати отримують міністри, очільники антикорупційних органів та інші високопосадовці. Сьогодні пропонуємо подивитись, які борги із зарплати накопичилися в Україні та окремо за областями протягом 2014-2019 років. Наші аналітики створили інфографіку за даними Держстату, без урахування тимчасово окупованої АР Крим та зони проведення ООС.

Протягом п’яти років борги із зарплати в Україні здебільшого зростали. У 2014 році загалом у країні заборгованість становила 753 млн грн. Наступного року спостерігалося найбільше зростання (на 75%) боргів із зарплати, що дорівнювали 1 млрд 320 млн 100 тис. грн.

У 2016 році борги знову зросли, але не такими темпами (+43%), й сягнули 1 млрд 880 млн 800 тис. грн. Єдиний рік, коли борг із зарплати знизився (на 4,8%) – 2017-й, але загальна сума все одно вражає – 1 млрд 791 млн грн. У 2018 році борг уже перевалив за 2 млрд грн (+32%), а станом на 1 січня 2019 року зарплатний борг у країні становив 2 млрд 645 млн 100 тис. грн.

Усі п’ять років найбільші борги із зарплати були в Луганській області. Цього року вони трохи скоротилися (з 505 млн грн у січні до 457 млн грн у квітні).

До п’ятірки областей із найбільшими зарплатними боргами увійшли регіони, де розвинута промисловість: вже згадана Луганська, Донецька, Сумська, Харківська та Запорізька області. Причому Донецька область не набагато відстає за боргами від Луганської. На початку року жителі області не отримали зарплат на 467 млн грн, у лютому цей показник зріст до 513,6 млн грн, випередивши Луганську область, однак у березні борг скоротився до 465 млн грн, а в квітні – до 462,9 млн грн.

Найменші борги із зарплат у Житомирській, Закарпатській та Чернівецькій областях. Хоча слід зазначити, що в цих регіонах немає великих підприємств і загалом і з робочими місцями великі труднощі, через що люди масово їдуть на заробітки за кордон.

Раніше ми писали, що Насалик не вважає місячну заборгованість із зарплат шахтарів темою для розмови.

Також ми писали, які зарплати отримали в квітні очільник ДФС та його заступники.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: