Справа Укртелефільму: суд скасував арешт телефону фігуранта

Читать на русском
Апеляційний суд столиці вирішив скасувати арешт мобільного телефону одного з фігурантів справи Укртелефільму, який не є підозрюваним.
Київський апеляційний суд

Суд скасував арешт мобільного телефону Sony Xperia XA Dual, який вилучили під час обшуку у фігуранта кримінального провадження про нанесення збитків державному підприємству «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» на суму в 68,72 млн грн.

Таке рішення 23 ухвалила колегія суддів Київського апеляційного суду за результатами розгляду скарги адвоката, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказував адвокат, у його клієнта 22 листопада 2018 року детективи під час обшуку вилучили мобільний телефон Sony Xperia. Ухвалою Солом'янського суду міста Києва від 18 грудня на телефон наклали арешт, оскільки телефон відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України (речові докази).

Адвокат у своїй скарзі вказував, що телефон є особистою власністю його клієнта і не є засобом вчинення кримінального правопорушення, а також не використовувався для вчинення злочинних дій. Своєю чергою прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури заперечував проти задоволення апеляції.

Вивчивши скаргу, судді її задовольнили. Як вказала колегія, детектив міг вилучити телефон і скопіювати з нього інформацію. Також судді вказали, що детектив у клопотанні про арешт вказав метою збереження речових доказів, але вони вважають, що для цього не було підстав. Крім того колегія додала, що згідно положень частини 2 статті 64-2 КПК України лише прокурор може звертатися з клопотанням про арешт майна, що належить третій особі. Оскільки, фігурант справи є власником вилученого та арештованого телефону, але не є підозрюваним, то з клопотанням про його арешт мав звернутися саме прокурор, а не детектив.

Водночас додамо, що згідно ст. 171 КПК, з клопотанням про арешт майна має право звернутися прокурор, слідчий (детектив) за погодженням з прокурором.

Нагадаємо, суд заочно взяв під варту співорганізатора справи Укртелефільму. Раніше іншому організатору справи продовжили запобіжний захід. Також суд продовжив домашній арешт екс-директору Укртелефільму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: