Відставка Гройсмана: що змінить та хто може претендувати на посаду прем'єра

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Новий прем'єр-міністр може бути призначений не раніше ніж за місяць-півтора після завершення парламентських виборів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» заявив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник.

«Якщо Гройсман іде у відставку, то він і Кабмін залишаються в статусі в. о. Раніше, до зміни Конституції, президент міг призначити іншого виконувача обов'язків. Зараз у президента таких повноважень немає», – зазначив Бортник.

Він не виключив, що голосів за відставку Гройсмана можуть і не знайти. В принципі, ця відставка нічого не змінить. Гройсман із Кабміном як працювали, так і працюватимуть далі.

«Зате заява про відставку знімає з них частину політичної відповідальності. Але за фактом це нічого не змінює, Гройсман залишиться на своїй посаді до нового прем'єра», – підкреслив політолог.

На його думку, нового прем'єра навряд чи варто очікувати раніше ніж за місяць-півтора після виборів.

Життєвий принцип Гройсмана – виконання обіцянок: перевіряємо, чи так цеВолодимир Гройсман говорив, що виконання обіцянок – це його життєвий принцип. Слово і Діло перевірило, чи дотримується прем'єр свого принципу.

Незважаючи на те, що ЗМІ пишуть про кандидатуру Тимошенко на посаду прем'єра, для цього точно потрібна нова коаліція, додав він.

«Потрібно хоча б ситуативно 226 голосів під Тимошенко. З цим будуть великі проблеми. Зараз під Тимошенко точно немає такої кількості голосів», – констатував Бортник.

Політичний аналітик Валентин Краснопьоров припустив, що Володимир Зеленський домовлятиметься з Юлією Тимошенко й формуватиме більшість.

«Ставка на групу «Приват». Група «Приват» завжди взаємодіяла з Тимошенко. У 2005-2006 роках Богдан представляв сторону уряду Юлії Тимошенко. Йдеться про судовий спір щодо перегляду підсумків приватизації Нікопольського заводу феросплавів. НЗФ контролює група «Приват». Тому вони всі співпрацюють, причому давно», – пояснив Краснопьоров.

Про те, як Володимир Гройсман виконує свої обіцянки, ми писали в матеріалі «Життєвий принцип Гройсмана – виконання обіцянок: перевіряємо, чи так це».

Топ обіцянок прем'єр-міністра – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: