«Слуга народу»: в чому проблема та яким буде відбір кандидатів

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Ми маємо справу з певним феноменом. Партія, яка не має організаційних структур, є не команду однодумців, а ситуативним утворенням навколо Зеленського, претендує на високий рівень представництва у ВР. Це проблема партії й найбільша загроза для суспільства.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Дуда.

«Проблемою й загрозою є те, що до парламенту заходить не велика група політичних однодумців, які об’єднані програмою та пропонують її людям, а ситуативна група людей. Це нагадує ситуацію з Черновецьким у 2006 році. Тоді велика кількість студентів, молодих людей роздавали пайки. Їх включили до списку партії. Вони ситуативно зайняли місця», – зазначив Дуда.

На його думку, аналогічна ситуація може скластися зараз у парламенті. «Слуга народу» не має політичного багажу, ідеології, організаційних структур.

«І при цьому вони претендують на велике представництво, хочуть зайти до парламенту й вирішувати долю людей», – додав він.

Дострокові вибори до Ради: хронологія виборчої кампаніїДострокові вибори до Верховної ради відбудуться 21 липня. Слово і Діло склало календар з основними датами кампанії.

Навряд чи буде якийсь особливий добір кадрів до партії. Оголошена перевірка кандидатів – радше декларація, уточнив експерт.

«Це радше декларація. Встановлювати вимоги до членства потрібно. Однак ми вже бачимо перші кадрові призначення. Вони показують, що ніхто особливих демократичних вимог дотримуватися не хоче. Ніхто не бере доброчесність за основу правління», – акцентував він.

За його словами, принципи добору кадрів не змінилися, навіть погіршилися. Це призначення просто близьких людей. Тому мало віриться в нові критерії відбору до партії Зеленського.

«Ідея парламенту полягає в тому, щоб там зійшлися представники певних груп людей. У суспільстві є різні ідеології, погляди. Ці світоглядні платформи мать бути представлені в парламенті. «Слуга народу» не представляє якусь єдину визначену політико-ідеологічну систему. Це ситуативний проект, який об’єднався навколо перемоги Зеленського», – пояснив політолог.

Така тенденція спостерігається не лише в Україні, цей тренд є в Італії, інших країнах ЄС, коли люди з шоу-бізнесу йдуть у політику, підкреслив він.

«Це показник того, що шоу й політика зрощуються. Якщо раніше шоумени в політиці були рідкістю, то зараз це вже не одиничні випадки. Ми бачимо, що люди не бояться цілим формуванням довіряти більше повноважень, відповідальності. Це масова тенденція», – резюмував Андрій Дуда.

Нагадаємо, замість Івана Баканова партію «Слуга народу» очолив радник Володимира Зеленського Дмитро Разумков.

Якими були перші й останні кроки президентів України на посаді – на інфографіці.

Також «Слово і Діло» склало хронологію парламентської виборчої кампанії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: