Коаліція з однієї політичної сили: чи отримає «Слуга народу» абсолютну більшість

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Поки це лише плани «Слуги народу». Кожна партія мріє отримати більшість не лише відносну, але й абсолютну. В теорії така можливість є, але практично це нереально.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Дуда.

«Багато партій хотіли мати однопартійну більшість. Тут «Слуга народу» не відзначилася. Теоретично можливо, що одна партія приходить до влади, формує інститути влади, визначає політику. Якщо це партія президента, то є ризики того, що називають узурпацією влади, навіть диктатурою», – зазначив Дуда.

Однак в Україні це навряд чи можливо. «Слуга народу» не зможе сформувати коаліцію з однієї політичної сили, додав він.

«Партія не має організаційних структур, не є командою однодумців. Немає ані високого рейтингу партії «Слуга народу», ані загрози узурпації влади», – пояснив політолог.

Дострокові вибори до Ради: хронологія виборчої кампаніїДострокові вибори до Верховної ради відбудуться 21 липня. Слово і Діло склало календар з основними датами кампанії.

До того ж, окрім парламенту як демократичного інституту та гаранту демократії, є в суспільстві й інші регулятори демократичного розвитку. Загрози узурпації влади поки не виглядають реальними. Однак потрібно реагувати на спроби, які фіксують тенденції, відмінні від української новітньої традиції. Наприклад, коли в Рівному затримують людей за одиночний пікет, на це потрібно реагувати. В Україні політична культура така, що за політичні погляди в нас не складають адмінпротоколи, уточнив він.

«Політична культура виховується. Вона потребує реакції», – резюмував Андрій Дуда.

«Слово і Діло» вивчило, яким чином досягається ситуативна більшість у ВР VIII скликання, й з'ясувало, що погоду роблять не стільки позафракційні, скільки так звані опозиційні нардепи.

Чого чекати від літніх виборів до Верховної ради, читайте в колонці Олександра Радчука.

Також «Слово і Діло» склало хронологію парламентської виборчої кампанії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: