Дострокові вибори: хто може увійти до нової коаліції

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Цілком імовірно, що «Слуга народу» набере 35-40%. Для формування коаліції їм буде потрібен партнер.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

«Якщо «Слуга народу» візьме близько 40%, то їм потрібен буде партнер, менш імовірно, що партнери. Найбільш імовірним таким партнером сьогодні розглядається «Батьківщина» Тимошенко. Можливо, партія Гриценка, «Голос» Вакарчука, якщо пройде», – зазначив Бортник.

На його думку, можливе створення двопартійної коаліції, в якій буде більший партнер, що домінуватиме, й малий партнер.

До парламенту може пройти оновлений БПП – «Європейська солідарність», однак це не буде навіть половина результату Порошенка, можливо, від 5% до 10%, додав він.

Дострокові вибори до Ради: хронологія виборчої кампаніїДострокові вибори до Верховної ради відбудуться 21 липня. Слово і Діло склало календар з основними датами кампанії.

«Із партії виходять люди, які мали йти з Порошенком. Кличко, напевно, також не долучиться, а це був їхній загальний рейтинг», – уточнив експерт.

Щодо партій Кличка та Гройсмана, то шанси потрапити до парламенту невеликі. В разі збереження нинішнього бар'єру їм буде складно його подолати, хіба що за умови якихось союзів, пояснив він.

«Народний фронт» іде через мажоритарку, за винятком депутатів, які можуть потрапити до інших, більш популярних проектів», – підкреслив політолог.

Партія Вакарчука «Голос» має шанси, але якщо кампанія розгортатиметься так само, як зараз, то в парламенті їх не буде, тим більше, якщо збережеться бар'єр 5%. На сьогодні об'єктивний рейтинг цієї політичний сили – від 2% до 4%. Поки вони не дотягують, наголосив він.

«Орієнтовно в новому парламенті можуть бути «Слуга народу», «Батьківщина», «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа» за умови об'єднання, можливо, партії Ляшка та Смешка. У решти можуть виникнути проблеми», – резюмував Руслан Бортник.

Нагадаємо, дострокові парламентські вибори призначені на 21 липня.

«Слово і Діло» склало хронологію парламентської виборчої кампанії.

Раніше «Слово і Діло» вивчило, яким чином досягається ситуативна більшість у ВР VIII скликання, й з'ясувало, що погоду роблять не стільки позафракційні, скільки так звані опозиційні нардепи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: