Навіщо Коломойський знову заговорив про дефолт і чи є передумови для кризи?

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик
Олег Гавришекономічний експерт

Жодних економічних підстав для оголошення дефолту зараз немає. Коломойський просто торгується, не більше.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман.

«Для Коломойського це елемент торгів. На сьогодні немає ознак, які могли б вказувати на загрозу дефолту. Можливо, Коломойський заглядає трохи в майбутнє. Йдеться про те, що коли прийде глобальна економічна криза, Україні доведеться чимось пожертвувати. Але поки що з боку Коломойського це спроби виторгувати якісь інші умови», – зазначив Найман.

Він підкреслив, що навіть якщо гіпотетично поставити питання про списання Україні боргів, то кредитори будуть питатимуть, на якій підставі.

«Тобто будуть запитання, в чому проблема, чому ми не можемо платити за боргами. Й логічної відповіді ніхто не дасть», – додав експерт.

За його словами, дефолту не буде, поки немає світової кризи або поки не буде якогось нового акту агресії з боку РФ.

Курс долара, ціни на продукти, основні економічні показники на момент обрання Зеленського президентомСлово і Діло зафіксувало основні економічні показники країни під час президентських виборів-2019, з якими стартуватиме новообраний президент України.

«Але це малоймовірно. Росія навряд чи зараз атакуватиме Україну», – підкреслив Найман.

Економічний експерт Олег Гавриш зазначив, що поки не зовсім зрозуміло, як Зеленський себе поведе в цьому питанні. Однак у питанні співпраці з МВФ рішення можна ухвалювати лише з огляду на стан економіки.

«Якщо є стабільне протягом довгого періоду зростання економіки хоча б 5%, тоді ми можемо обійтися без грошей кредиторів і протягнути за кошти, які зароблятимуться за рахунок економічного зростання», – уточнив він.

Малоймовірно, що такі умови будуть в Україні найближчим часом. Тим більше гряде світова фінансова криза, додав експерт.

«Ось якраз без грошей МВФ у нас дійсно буде дефолт. Якщо Україна опиниться в ситуації дефолту й без підтримки МВФ, це загрожує негативними економічними наслідками – від девальвації до відсутності інвестицій, яких і так дуже мало», – резюмував Олег Гавриш.

Нова програма допомоги від МВФ була підписана наприкінці грудня й розрахована на 14 місяців, протягом яких Україна може отримати 3,9 млрд дол. Перший перегляд програми запланований на середину травня.

Раніше «Слово і Діло» зафіксувало основні економічні показники країни під час президентських виборів-2019.

Більше про співпрацю України та МВФ читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: