ООН закликала Україну забезпечити квоту для жінок у Раді

Читать на русском
Жінки становлять 54 відсотки населення України, але протягом всієї історії вони тільки незначною мірою були представлені в уряді й Верховній Раді.

Координатор ООН в Україні Оснат Лубрані заявила про необхідність принаймні 30-відсоткової квоти для жінок-кандидатів у виборчих списках партій на позачергових виборах парламенту України.

Лубрані виступила на підтримку рівної участі жінок у позачергових виборах в Україні.

ЦВК назвала вартість друку бюлетенівУ Центральній виборчій комісії розповіли про загрози під час дострокових парламентських виборів.

Як пише «Слово і Діло», її цитує представництво ООН в Україні.

«З огляду на майбутні парламентські вибори, від імені ООН я хотіла б звернути увагу на важливість рівної участі жінок у виборах і їх представництва в наступному скликанні Верховної Ради. Жінки становлять 54 відсотки населення України, але протягом всієї історії вони тільки незначною мірою були представлені в уряді та Верховній Раді і ніколи не обіймали посаду президента», - підкреслила координатор системи ООН в Україні.

Вона закликала «проявити політичну волю і відвагу в реалізації не менше 30-відсоткової квоти для жінок-кандидатів у виборчих списках політичних партій».

«Я б хотіла апелювати до зобов'язань України відповідно до Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, яку вона ратифікувала. Стаття 4 вимагає від держави реалізувати тимчасові спеціальні заходи, зокрема квоти, а стаття 7 закликає до ліквідації дискримінації щодо жінок у політичному і громадському житті країни», - зазначила Лубрані.

Також координатор запевнила, що в ООН готові співпрацювати з жінками і чоловіками в Україні для досягнення «соціальної справедливості та сталого розвитку в країні».

Нагадаємо, в ЦВК оголосили про початок виборчого процесу з 24 травня. При цьому в комісії поскаржилися, що чинні норми законодавства не дають можливості здійснити всі закупівлі, особливо в двомісячний період кампанії. У зв'язку з цим вони звернулися з проханням невідкладно вжити змін до закону Про державні закупівлі.

Як відомо, дострокові парламентські вибори відбудуться 21 липня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: